Årlig dør det rundt 4–5 barn i Norge tillegg til 8–10 barn som utvikler livsvarige skader fordi morens immunforsvar angriper fosterets blodplater. Dette kan medføre hjerneblødning hos fosteret, noe som kan bety død eller livsvarige skader for fosteret. Tilstanden kalles føtal/neonatal alloimmun trombocytopeni (FNAIT) og det finnes i dag ingen godkjente medikamenter for å forebygge tilstanden. Nå mener det Tromsø-baserte biotech-selskapet Prophylix Pharma AS at de snart kan ha på plass en vaksine.

Store fremskritt

Prophylix Pharma AS springer ut fra et forskningssamarbeid mellom Universitetssykehuset Nord-Norge, UiT og Oslo universitetssykehus, og ideen til legemiddelet kom i tidsrommet 1998–2004. Eksperimenter utført på dyr har vist at middelet fungerer, og nå ønsker selskapet å teste det ut på mennesker.

I rekordfart har det amerikanske legemiddelverket (FDA) godkjent selskapets kliniske utviklingsplan, en prosess som kan ta opp til flere år. En samarbeidsavtale med tre store blodbanker i USA er også på plass, noe som er viktig for å samle inn blodplasma som er nødvendig som startmateriale for legemiddelproduksjonen. Sist, men ikke minst er det inngått en produksjonsavtale med et amerikansk legemiddelfirma om produksjon av medikamentet.

– Hvis alt går etter planen, vil medikamentet være på markedet både i USA og Europa om 4 år. Da vil FNAIT kunne bli behandlet med et lite sprøytestikk og barnet vil forbli friskt livet ut, forteller administrerende direktør i Prophylix Pharma AS, Bjørn skogen.

Plikt til å kurere også mindre sykdommer

For at FNAIT skal kunne forebygges må alle svangerskap hos kvinner som er disponert for tilstanden behandles ved svangerskapets avslutning. Årlig utgjør dette cirka 1000 kvinner i Norge, mens det tilsvarende antallet i Europa og USA er henholdsvis 170 000 og 150 000.

– Sammenlignet med for eksempel kreft rammer FNAIT få personer. Likevel er det livsviktig for dem som faktisk rammes at samfunnet arbeider for å utvikle nye medisiner mot alle slags sykdommer. Derfor er vi svært glade for at vi nå tror at vi har funnet en effektiv vaksine for å motvirke FNAIT, avslutter Skogen.

grunnleggerne: Disse tre karene står bak biotech-selskapet Prophylix Pharma AS som tror de har utviklet viktig vaksine. Fra venstre: Magnus Seppola (forretningsutvikler), Bjørn Skogen (Adm. Dir.), Karl-Johan Jakola (styreleder). Foto: Egil Rogstad Foto: Egil Rogstad