Bilene sto sammenklemt like nedenfor brannstasjonen tirsdag ettermiddag. I løpet av en hektisk time hadde bilene blitt dratt opp på redningsbilene, og fartet vekk fra stasjonen – etter en vel utført redningsaksjon.

– Det virker som dette har gått veldig greit for seg, sier innsatsleder fra politiet, Beate Helberg, når roen har satt inn over plassen ved brannstasjonen.

Mye krefter

De to bilene ble mandag heist opp med kraner hele 23 meter opp i været, før de ble sluppet ned så de traff bakken med nesa. Dette skal ifølge regionsjef i Norsk Luftambulanse, Jens Fredrik Irgens, ha tilsvart en frontkollisjon hvor begge bilene har ligget i 65 km/t.

– Det er bare å tenke seg selv hvor høyt 23 meter egentlig er. Det er virkelig store krefter som utløses når to biler kolliderer på denne måten, og alle personene som er involvert i en slik ulykke vil være alvorlig skadet, fastslår regionsjefen.

Les også: Åpen dag på brannstasjonen

Fastklemt

Øvelsen begynte med at innsatsleder Helberg kom til stedet først. Deretter kom det flere og flere brannmenn og ambulansefolk til stedet. Det tok ikke lang tid før de hadde festet kjettinger rundt bilene og dratt de fra hverandre.

– Etter frontkollisjoner er det vanligvis veldig lett å dra de fra hverandre. Dette gjøres slik at redningsarbeiderne skal ha mer plass til å frigjøre personene som ofte sitter inneklemt i bilene, forteller Irgens.

Les også: Båt på grunn i tåka - se hvordan øvelsen foregikk

Berger liv

Det er stiftelsen Norsk Luftambulanse som har tatt initiativet til øvelsen, og er en del av en kampanje som kalles Tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Formålet er at nødetatene skal være mer samkjørte når de rykker ut til virkelige ulykker.

– Vi mener dette berger liv. Jo fortere du får en skadet person ut av bilen, jo fortere får du fraktet dem til sykehuset, og jo bedre tid har det medisinske personellet på å redde livet til personen, sier Irgens.

I løpet av dagen hadde politiet, ambulansetjenesten, og brannmannskapet deltatt på teoretisk kursing, samt utført en praktisk øvelse tidligere på dagen. Klokken 14.20 braket det løs for fullt på brannstasjonen, og klokken 15.20 var markørene trygt ute av bilene.

– Det er svært viktig at nødetatene får trent slik sammen. Det gjør at det lokale politiet er bedre forberedt til å ta vare på dere her i Tromsø hvis ulykken skulle inntreffe, mener Irgens.

Utfordrende

Han legger til at en av de største utfordringene her i Nord-Norge er nedkjølingen av de forulykkede.

– I Tromsø-området er de generelt gode på nedkjølingsproblematikken. Den beste metoden er å pakke de skadede inn i bobleplast, og dette har de god kompetanse på i Tromsø, skryter regionsjefen.