Allerede mandag kunne Grimstad Adressetidende melde at julebrusen var på plass i hyllene på nærbutikkene, men i Tromsø må de julebrustørste smøre ganen med tålmodighet. Mack slipper nemlig ikke sine produkter før i uke 42.

– Vi kunne sikkert fått litt ekstra salg på det, men det toner liksom ned spenningen med julen, hvis man er altfor tidlig ute, sier bryggeridirektør Roger Karlsen i Mack.

Bryggeriet holder seg til bransjens standard for slipp av juleprodukter, og Karlsen tror det tidlige salget for enkelte kan ha et økonomisk motiv.

– Det kan være produsenter som har litt på lager fra i fjor, som de ønsker å bli kvitt, sier han.

Destruert

Hos Mack er årets julebrus allerede tappet og klar for salg, men konsumentene må finne seg i å vente. Her selges det nemlig kun fersk vare.

– Den taper seg jo litt på et år, og blir gjerne litt tam. Vi destruerer det som blir til overs, og selger kun fersk brus, sier bryggeridirektøren.

Mack selger i hovedsak julebrusen sin i Nord-Norge, der folk har et svært lidenskapelig forhold til produktet.

– Vi selger rundt en halv million liter i året. Det er veldig mye på bare ti uker, sier Karlsen.

I år kommer de røde dråpene igjen i to varianter. Lightversjonens exit var nemlig ikke populær blant forbrukerne.

– Vi fikk veldig mange henvendelser på det, så nå er den tilbake. Hvis den selger godt skal vi fortsette produksjonen, opplyser Karlsen.

Fargedebatt

Et sentralt spørsmål i julebrusdebatten er fargen. Mack vil også i år kjøre sin karakteristiske lyserøde variant.

– I Telemark drikker de noe grumsete, brunt mens i Hedmark er ligner det på Champagnebrus. Vi vil ikke rokke ved tradisjonene, og holder oss til den røde brusen, sier han.

Og julestemning eller ikke – om to uker skal flaskene være klare i butikkhyllene.

– Noen synes kanskje det er tidlig, men det er mange som kommer med juleproduktene sine akkurat på den tiden. Det tror jeg konsumentene har vent seg til, sier Karlsen.