Høsten er høysesong for å spise ute på restaurant. Derfor har Mattilsynet nå gått i gang med en tilsynsrunde på byens spisesteder, for å sjekke at alt er på stell.

– Hensikten er å få en god oversikt over byens serveringsstedene, men samtidig sørge for at rutiner for hygiene er på plass og følges, sier regionleder i Mattilsynet, Torkjell Andersen.

Forenklede krav

Fordi tilsynsaksjonen er så omfattende, har Mattilsynet valgt å forenkle sjekkpunktene for nettopp dette tilfellet.

– Vi har gjort det litt enklere, slik at tilsynene kan bli mer effektive. Dette går på at vi har enklere sjekkpunkter, på for eksempel hygiene og internkontroll. Vi vil dog gå grundige til verks hvis vi ser at det er betraktelige avvik, forklarer Andersen.

Smilefjesordning

Etter at denne aksjonen er gjennomført vil Mattilsynets neste satsing være en såkalt ”smilefjesordning”. Her er hensikten å gjøre det enklere for forbrukere å se hva Mattilsynet har oppdaget under tilsyn.

– Restaurantene blir nødt til å henge opp et smilefjes synlig utenfor inngangen. Dette fjeset varierer ut ifra resultatene av tilsynet, så hvis alt er bra blir det en stor smilemunn. Hvis vi har oppdaget vesentlige avvik, vil munnen være mindre glad, eller rett og slett sur, sier Andersen.