Hjemvoll har gjennom hele sin sykdomsperiode vært åpen om at hun er hjerte- og nyresyk. Etter å ha levd med 20 prosent hjertekapasitet i flere år fikk hun nytt hjerte og ny nyre i juni i fjor. Da formen var på sitt verste, fikk hun i tillegg besøk av et TV-team fra Flimmer Film AS, som har laget serien ”Døden – en serie om livet” som skal vises på NRK i høst. Hjemvoll skal pryde skjermen 26. oktober.

– Jeg møtte TV-teamet tre ganger. Den første gangen jeg traff dem besøkte de meg hjemme før jeg ble transplantert. Da var formen helt på bunn, og de ville vise hvor ille det var, sier Hjemvoll.

Snakket om døden

Da ble hun utfordret til å tenke over, og snakke om, sitt forhold til døden.

– Vi snakket om mitt forhold til døden og hva jeg tenkte om døden dersom transplantasjonen ikke skulle gå bra. Begravelse var også et tema, og det at jeg hadde skrevet ned hvordan jeg eventuelt ville ha det, og hvilken musikk jeg ville at skulle spilles hvis det skulle ende med at jeg skulle begraves, forteller Hjemvoll.

Les også: Nå får hjertesyke Mats sin største drøm oppfylt

Døden på døren

TV-teamet skulle egentlig intervjue Hjemvoll da hun skulle transplanteres på Rikshospitalet, men da denne prosessen gikk så fort, ble det ikke tid. De møtte heller Hjemvoll i etterkant da hun trente seg opp for å løpe KK-mila.

– De ble med meg da jeg trente dagen før løpet, og da snakket vi mer om hvordan jeg så på livet etter å ha lurt døden da den nesten banket på døra. Til slutt fulgte de meg da jeg deltok i løpet.

Fikk flere dager

Serien tar for seg døden på ulike måter: Den fysiske døden, livet etter døden, døden og kreativiteten, dødsmarkedet og den politiske døden. I tillegg reiser TV-teamet verden rundt, og besøker flere land, deriblant Mexico og Taiwan.

– Den episoden jeg er med i kommer i alle fall til å omhandle en del av tematikken som dukker opp når man får leve flere dager enn det som ble tilmålt bare et halvt år tilbake, sier Hjemvoll.

Etter at hun ble transplantert har formen vært stigende, og hun tror det faktum at hun var bestemt på å bli frisk spilte en stor rolle i at hun faktisk ble det.

– Hvis folk spurte med om ”enn hvis” var det ikke et tema. Jeg svarte bare at ”hvis det ikke går bra, er det ingen som vekker meg for å fortelle det”, sier Hjemvoll og ler.