Også i år skal ordfører, Jens Johan Hjort, ut på tur sammen med turglade barn og voksne. Dette er tredje året ”ordførertur” arrangeres i samarbeid med Ishavsbyen friluftsråd.

– Det er definitivt en tradisjon. Vi har hatt veldig hyggelige turer både på fastlandet og på Kvaløya, sier ordføreren i Tromsø kommune.

– Jeg tror vi var 50 i fjor, men jeg protesterer ikke hvis det kommer 500.

Måtte spyle ungene

For Tromsø kommune og friluftsrådet har altså plassert klopper, eller planker, på de mest gjørmete områdene. Dette for å gjøre det letter å komme tørrskodd fram og ikke minst for å bevare marka.

– På fem partier opp mot Rødtind har vi nå lagt klopper, sier Tine Marie Hagelin som er daglig leder i Ishavskysten friluftsråd.

– Vi startet arbeidet i fjor foran ordførerturen, men nå er vi altså ferdig. De som ble våt og gjørmete i fjor får nå en mer behagelig tur.

I fjor hadde ordføreren og Hagelin med seg barn fra Gyldenborg skole. Da ble det mildt sagt en skitten tur for barna.

– Jeg hadde litt dårlig samvittighet når vi leverte ungene fra Gyldenborg skole i fjor for de trengte spyling etter gjørmeturen. Nå slipper vi heldigvis det, sier Hjort.

Bevarer vegetasjonen

Men det er ikke bare på grunn av en mer behagelig og tørrskodd tur at kloppene blir plassert ut i gjørmehullene. Naturen og vegetasjonen rundt tar stor skade av at folk tråkker ned stiene og områdene rundt et ellers populært turområde.

– Vi viser hvor vi ønsker at folk skal gå og dermed får terrenget utenfor en pause. Vi ser nå på flyfoto ser det ut som det har vært en gnuvandring der. Folk går der det er enklest og tørrest å gå, dermed blir gjørmehullene større og stiene flyttes utover. Det går utover vegetasjonen. Nå som vi har lagt klopper håper vi at folk bruker dem selv når det er tørt, slik at naturen får en pause, sier Hagelin.

Lengre tid i nord

Hjort understreker at vi er mer sårbare her i nord med tanke på gjenvekst.

– I kalde strøk tar det ekstra lang tid før vegetasjonen kommer tilbake. Om man bruker kloppene vil terrenget omsider restituere og man vil få en finere turopplevelse, sier Hjort.

Klopper PÅ PLASS: Endelig er kloppene på plass opp mot Rødtind på Kvaløya. Nå håper Ishavskysten friluftsråd at flest mulig møter opp på ”ordførertur” torsdag. Foto: Tine Marie Hagelin