– Vi må ha respekt for at noen er skuffet i dag. Folk har jobbet steinhardt for dette prosjektet, og har ønsket å få det til. Men håpet brast. I den olympiske ånd oppfordrer jeg folk om å være varsomme i sin feiring, sier Hjort til VG.

Idrettsstyret trakk i 2008 Tromsø 2018s søknad om statsgaranti, med begrunnelse at lekene ville bli for kostbare. At NIF-ledelsen bare få år etter gikk inn for et OL i Oslo i stedet, falt mange tromsøværinger og nordlendinger tungt for brystet.

Var positiv, men snudde

– Tror du sjampanjekorkene vil sprette i Tromsø i kveld?

– Det kan godt hende, men jeg føler iallfall ikke behov for å gjøre det. Vi må ha respekt for at folk er skuffet, sier Hjort.

Han har en klar oppfatning om hvor det gikk galt for Oslo 2022-prosjektet.

– For det første klarte man aldri å skape begeistring i det norske folk, som er helt nødvendig for å påta seg et så stort og økonomisk usikkert prosjekt. Den andre viktige faktoren er IOC. Det begynte i Sotsji, da vi opplevde at IOC-lederne refset de norske langrennsjentene. Dette var en åpen provokasjon, både mot det norske folk og verdens befolkning for øvrig. Seinest i dag fikk vi et nytt vitnesbyrd på IOCs holdninger, gjennom raideren hvor man krever gratis drinker og møter med kongen. Dette er en type krav som for oss nordmenn fremstår som komiske, og som er veldig fjernt fra det vi forbinder med olympiske idealer.

– Beslutningen er en seier for demokratiet, sier tromsøordføreren.

– Klok beslutning

Hjort er stolt over beslutningen som ble tatt i Høyres stortingsgruppe i kveld.

– Det står respekt av måten denne saken er håndtert på. I dag gikk ledelsen til stortingsgruppen med et åpent sinn. De fleste spådde et annet utfall på forhånd. Beslutningen viser at demokratiert lever i partiet og man lytter. For oss som er tillitsmenn i partiet, gjør dette godt, sier Hjort.

– Er du overrasket over beslutningen?

– Jeg er optimist av natur, og hadde troen på at den riktige avgjørelsen ville bli fattet. Jeg er ikke overrasket, men glad.