At alle har en fastlege har ført til at de som oppsøker legevakta er sykere nå enn tidligere.

– De som kommer til legevakta er mer akutt syke nå, enn før fastlegeordningen. Det betyr at fastlegeordningen fungerer som den skal, sier enhetsleder Helga Kramvik ved legevakta.

Legevakta skal benyttes ved:

– Livstruende sykdom eller skade.

– Alvorlig sykdom eller skade, eller mistanke om dette.

– Sykdom eller skade der det kan medføre fare for varig helseskade eller vesentlig forverring å vente med legekonsultasjon til neste dag.

– Utålelige symptomer som smerte, kvalme eller lignende.

Ved andre henvendelser, som sykemelding, fornying av resept og varige plager uten forverring, skal man ta kontakt med fastlegen sin.

– På hverdagene skal fastlegene kunne gi hjelp. De som er usikre kan ringe legevakta. Vi anbefaler alle å ringe oss på forhånd. Da kan man i samråd med sykepleieren komme fram til hva som er det beste, og man kan få en time slik at man slipper å sitte lenge og vente, sier Kramvik.

I løpet av 2013 ble det registrert i underkant av 20.000 henvendelser til legevakta.

– Dette er et ganske stabilt tall. Etter at fastlegeordningen ble innført på begynnelsen av 90-tallet har dette tallet holdt seg på det jevne, sier Kamvik.

Kommunen er ansvarlig for å tilby en fastlegeordning og alle som er bosatt i en norsk kommune har rett til å stå på liste hos en fastlege.