Sollid ble oppsagt fra stillingen i Brann og redning i midten av juni. Da det ikke ble akseptert, ble han suspendert i begynnelsen av august. Onsdag gikk oppsigelsestiden på tre måneder ut. Men det har, som det understrekes i kjennelsen, ikke hatt innvirkning på lagmannsrettens avgjørelse.

Ulemper

Eks-brannsjefens advokat, Arild Hølland, har i sin anke understreket at suspensjonen av Sollid har medført vesentlige ulemper.

Videre er det påpekt at det vil være vanskelig for klienten å komme tilbake i jobb dersom han i oppsigelsestiden ikke får utøve sine rettigheter.

Subsidiært mente Hølland at Sollid var suspendert uten at det var hjemmel for det i arbeidsmiljøloven.

Stigmatiserende

Advokaten var dessuten av den formaning at suspensjonen hadde en stigmatiserende effekt og at Sollid ble utsatt for mistanker.

– Om min klient fikk stå i stillingen, ville det kunne bøte på noe av skadevirkningene, kom det fram fra Hølland side i lagmannsretten.

Ekstern granskning

Kommunen på sin side presiserte at oppsigelsen og suspensjonen av Sollid har bakgrunn i eksterne granskinger som avdekket en rekke kritikkverdige forhold. Sollid hadde sånn sett ikke den nødvendige tilliten.

Kommunens advokat, Torbjørn Bakkelund, hevdet dessuten at ingen er ansatt i Sollids stilling. Det er varabrannsjef Kaj Christiansen som fungerer inntil denne tvisten er rettskraftig.

Saksomkostninger

I det ligger at Nils Ove Sollid allerede har varslet en sivil prosess mot kommunen. Han vil be om å få jobben tilbake og forlange om erstatning.

Sollid kan anke lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett.

iTromsø har forsøkt å få kommentar fra eks-brannsjefen og hans forsvarer uten å lykkes.

Saksomkostninger

Sollid måtte betale 20.000 kroner i saksomkostninger til kommunen etter tapet i tingretten. I forhold til prosessen i lagmannsretten, er han bedt om å dekke nye 5.000 kroner av sin tidligere arbeidsgivers utgifter. Disse beløpene kommer i tillegg til det Sollid må betale sin egen advokat.