Påskrifter på enkelte av Bakehusets brød som "Massevis av proteiner for å balansere blodsukkeret" og "Ferskt brød er snillere for magen og gir bedre balanse til kroppen" falt ikke i god jord hos Mattilsynet.

Villedende markedsføring

I forbindelse med Mattilsynets nasjonale tilsynsprosjekt «Ernærings- og helsepåstander om næringsmidler – forbrukerpakninger», gjennomførte Mattilsynet inspeksjon ved Bakehuset i Tromsø. Målet med tilsynsprosjektet er blant annet å stoppe villedende markedsføring.

Produktene som ble sjekket er EQ, Karbo Kutt, Ingers Superrug og Bakehusets Beste Grove Kortreiste Knekkebrød.

Det ble funnet avvik for brødene EQ, Karbo kutt og Ingers Superrug.

- Ut fra funnene ansees det som sannsynlig at også andre varer fra virksomheten kan ha merkingsfeil. Mattilsynet oppfordrer virksomheten til en gjennomgang med hensyn til merking av alle produktene, skriver Mattilsynet i tilsynsrapporten.

Må endre merkingen

Mattilsynet pålegger nå Bakehuset Nord Norge AS, avdeling Tromsø  å endre merking av brødene EQ, Karbo kutt og Ingers Superrug.

Bakehuset må også endre informasjonen om brødene på virksomhetens nettside.

Mattilsynet påpeker at EQ brødet, Karbo kutt brødet og Bakehusets nettside inneholder helsepåstander som ikke er godkjent, som blant andre "Rikt på fiber for å gi mer balanse til magen" og ""Massevis av proteiner for et næringsrikt kosthold".

Regelverket er slik at hvis helsepåstander brukes ved merking, presentasjon eller reklame, må de være i tråd med de krav som stilles i påstandsforordningen. Helsepåstander som benyttes skal være vitenskapelig dokumentert og kun godkjente helsepåstander kan benyttes.

- Endringen skal gjøres

Inge Forsaa, daglig leder for Bakehuset Nord-Norge AS forteller at de er inneforstått med kritikken.

- Vi vet at man ikke skal påstå på en etikett eller en brødpose at brødet har egenskaper som ikke kan dokumenteres, og da er det i hovedsak snakk om påstander om sunnhet og livsstil, sier Forsaa.

Han forteller at endringen er i gang.

- Vi skal gå gjennom alle brødene våre, og vi fjerner de påstandene som ikke kan dokumenteres, sier Forsaa.

Videre forteller han at det ikke er noen feil i merkingen, men at det er et dokumentasjonskrav.

- Det er nye regler, og vi må gå gjennom våre varedeklarasjoner og se på dette. Det er ingenting som er direkte feil, men vi må kunne dokumentere påstandene våre. Vi endrer dette, noe som tar litt tid, men vi har tatt tak i det med en gang, forteller Forsaa og legger til at de fikk rapporten tilsendt for 14 dager siden.

Bakehuset er interessert i å jobbe tett med blant annet Mattilsynet.

- Hvis vi gjør noe feil, er vi interessert i å få vite det.

Inge Forsaa, daglig leder for Bakehuset Nord-Norge AS. Foto: Gudrun Gulldahl