8. og 9. oktober arrangerer kronprinsen, i samarbeid med næringslivet og Universitetet i Tromsø, en konferanse her i byen kalt SIKT. Denne har ifølge han selv som formål å "utnytte energien og optimismen som finnes i unge ledere og talenter i alderen 20 - 40 år". Dette med debatt og faglig påfyll, blant annet knyttet opp mot nærings- og skattepolitikk.

Trond Nordby, professor i historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener kronprinsens rolle i det hele er svært kritikkverdig.

- Kronprinsen går rett inn i et politisk minefelt. Det er åpenbart at Haakon og Mette-Marit vil modernisere monarkiet og gi rollen et annet innhold enn snorklipping. Problemet er bare at dette bryter med kongens rolle slik den ble redefinert ved overgangen til parlamentarismen, sier Nordby til Dagsavisen.

Han går så langt å påstå at kronprinsen tre gå av.

– Kongen skal være nøytral og opptre i samsvar med sin regjering. Uansett hvem kronprins Haakon inviterer som samarbeidspartnere, foredragsholdere eller debattanter, innebærer det valg og bortvalg. Noen får privilegier, andre ikke. Det er ingen tvil om at kronprinsen med dette går ut av sin nøytrale rolle. Han bør abdisere eller holde seg unna denne type maktposisjoner, konstaterer Nordby.