Chess Olympiad Tromsø 2014 AS har vært ute i hardt vær de siste dagene etter at det på fredag ble kjent at alle utbetalinger til kreditorer er midlertidig stanset grunnet manglende betalingsevne. Noe som tok arrangørene på senga, da det fram til forrige onsdag så ut til at budsjettet var i balanse.

– Det var ingen faresignaler før vi ble underrettet om den økonomiske situasjonen forrige onsdag. Det var først da vi gikk gjennom debitormassen at vi oppdaget at det ikke ville være nok penger, sier Hans Olav Karde, styreleder i Chess Olympiad Tromsø 2014 AS.

- Det har tatt tid å skaffe seg oversikt over økonomien etter arrangementet. Budsjettet før starten av olympiaden var i balanse, men stramt og vi fikk oss dessverre noen overraskelser underveis som for eksempel ekstrapåmeldingene etter kravet fra FIDE, legger Børge Robertsen, administrerende direktør i selskapet, til.

Frafall

Robertsen legger frafall til grunn for den økonomiske krisa.

- Hovedårsakene til det negative resultatet er "now-show", mindre solgte billetter og ekstrapåmeldingen av for sent påmeldte lag etter krav fra FIDE, sier Robertsen, og legger til at dette ikke var noe som kunne gjøres noe med under avvikling.

Mål på nitti prosent

Nå jobbes det med å avklare den økonomiske situasjonen i selskapet ytterligere. Noe som skal framstilles for kreditorene på fredag.

– Per nå jobber vi med de som skylder oss penger for å få dette inn så fort som mulig. Også legges det fram en ny rapport på fredag, sier Karde

Selskapet har i den forbindelse satt seg et mål de håper å nå.

– Det ligger nå an til at vi klarer å dekke cirka 90 prosent eller mer av de totale kostnadene til de største kreditorene og cirka 90 prosent av den resterende leverandørgjelden, forteller Robertsen.

– Beklagelig

De store hotellene er de som er hardest rammet, og flere av hotelldirektørene i byen har kommet med kraftig kritikk til at selskapet nå ikke kan betale for seg.

- Det er selvfølgelig en beklagelig situasjon og jeg forstår at hotellene er misfornøyde. Vi opplevde at vi hadde et godt samarbeid med hotellene og som sagt ser det ut til at vi klarer å dekke opp for cirka 90 prosent av de totale kostnadene.

- Og så er det viktig å ta i betraktning at det er snakk om tap av fortjeneste. Nå kjenner jeg ikke til marginene til hotellene, men ut fra en normal fortjenestemargin på 20-30 prosent for bedrifter, betyr dette at en bedrift ikke går i underskudd når den får opptil 90 % betalt. Det handler i stor grad om mindre fortjenestemargin.

– Jeg skjønner godt at de er skuffet. Vi er minst like skuffet over at vi kom så skjevt ut, sier Karde.

SKUFFET: Hans Olav Karde skjønner hotellenes frustrasjon over situasjonen.Foto: Ronald Johansen Foto: RONALD JOHANSEN