Tromsø: I forbindelse med Nasjonal Oppvekstkonferanse 2014, besøkte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) Tromsø.

I går la hun blant annet turen innom RVTS Nord (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging).

– Jeg ville se hvordan de følger opp oppdrag fra barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. De gjør et svært viktig arbeid, for det nytter ikke med fine lover fra regjeringen om vi ikke får kompetansen ut til de som jobber med det. Det ligger de i front på her i nord.

Imponert etter besøk

Horne skryter av arbeidet som gjøres på ressurssentret.

– Kompetansen de har er imponerende og de har flere flotte prosjekter i gang for å få den kompetansen videre til de som daglig arbeider med barn.

Hun trekker særlig fram to av senterets prosjekter.

– Her i nord er de veldige gode på prosjekter med E-læring, hvor man får ut kompetanse gjennom internettkurs. Det er svært viktig for å nå ut til flere i en landsdel med store avstander. De er også veldig godt i gang med Barnesamtalen som ble satt i gang i år, som handler om å øke kompetansen for ansatte som snakker med barn.

Elin Hartvigsen, leder i RVTS Nord, er glad de fikk vist fram senterets arbeid for ministeren.

– Det var veldig stas å møte ministeren i dag, og det er veldig bra at hun ville bruke tid på RVTS og at vi fikk lov til å fortelle henne om hvordan vi jobber i forhold til barn og familie.

Markerte jubileum

I år fyller FNs Barnekonvensjon 25 år og på konferansen holdt ministeren et innlegg hvor hun markerte 25-årsjubileet for barnekonvensjonen. Hun fremmet også Sjumilssteget, et prosjekt initiert av Fylkesmannen i Troms i 2009.

– Sjumilssteget er et viktig initiativ om hvordan barnekonvensjonen kan brukes i det daglige arbeidet i kommunene. Prosjektet har spredd seg over hele landet og flere har iverksatt lignende løft med fokus på barns rettigheter.

200 millioner kroner

I dag legges statsbudsjettet for 2015 fram, og ministeren sier de skal satse tungt på forebygging og familievern.

– Vi vil styrke familievernet med 15 millioner neste år, som til sammen tilsvarer en økning på 27 millioner fra forrige regjerings statsbudsjett. Dette er en historisk satsing vi gjør fordi vi ser at tidlig innsats og tidlig forebygging er svært viktig for barns oppvekst. Trygge foreldre gir trygge barn, sier Horne.

Hun kan også fortelle om en økning av bevilgningen til skolehelsetjenestene.

– Vi vil styrke skolehelsetjenesten med 200 millioner kroner. Tiltak som helsestasjoner og helsesøstre er lavterskeltilbud som ser barn og familier tidligere og gjør godt forebyggende arbeid.

Tar med innspill

Ministeren har også brukt besøket i Tromsø til å samle innspill til en ny familiemelding som skal foreligge i 2016.

– Det har ikke blitt lagt fram en ny familiemelding siden 2003. Familieformene har endret seg og samfunnet består ikke av A4-familier lenger. Det er viktig å se på de nye familieformene, hvordan vi kan sikre de og hva som er gode oppvekstvilkår i dag.