Med Jørn-Christian Skoglund har vårt mediehus mistet en drivende kraft. De siste årene har han med klart blikk og stø hånd styrt bedriften med ett mål for øyet: Tilpasse iTromsø til den nye mediehverdagen der digitale plattformer er det viktigste. Men han har også vært klar på å sørge for at den gamle papiravisen har et innhold som både informerer, underholder og er opplysende for tusenvis av lesere, som fortsatt sverger til det gode, gamle papirformatet.

Det var i februar i år at nyheten om at Jørn-Christian Skoglund var angrepet av kreft slo ned som en bombe i mediehuset. Han hadde siden før jul trodd at han hadde en kraftig bihulebetennelse. Det viste seg at han var angrepet av en lumsk og aggressiv kreftsykdom. Han var imidlertid soleklar på at han skulle vinne den kampen han sto foran. Som pressemann reagerte han instinktivt og ga klart uttrykk for at han ønsket å være åpen om sykdommen. Ikke bare overfor oss i Mediehuset iTromsø, men også overfor alle våre lesere. Han etablerte en blogg hvor han skrev om sykdommen og de tankene han gjorde seg, alt med sikte på at han skulle vinne sitt livs kamp, bli frisk og fortsette med alt han hadde kjært – jobben og familien.

Slik gikk det ikke. Midtsommers fikk han beskjed om at kreften hadde spredt seg. Likevel sto han på og nektet å gi opp. 1. september bestemte han seg for å begynne å arbeide igjen. Vi kunne imidlertid alle konstatere at sykdommen hadde tappet ham for krefter. Og i dag måtte han kapitulere, bare 41 år gammel.

Det føles uvirkelig at Jørn-Christian er borte – både for familien, for oss som kolleger, for alle vennene og for alle andre som har kjent og virket sammen med ham gjennom mange år i norsk presse.

Jørn-Christian fikk journalistikken inn med morsmelken. Gjennom hans far, journalisten og programlederen Tore, fikk han tidlig interesse for det skrevne ord. Født og oppvokst på Senja var det helt naturlig at han i ung alder begynte som journalist i Troms Folkeblad på Finnsnes. Der utmerket han seg med en journalistisk teft som etter hvert brakte ham i stolen som nyhetsredaktør i avisen. Han avslørte imidlertid flere sider ved seg selv enn bare selve skrivekunsten. Han fremsto som en meget tydelig leder, og det brakte ham i 2004 til Brønnøysund Avis som sjefredaktør og administrerende direktør, bare 30 år gammel. Der sørget han for at avisen vokste – både opplagsmessig og økonomisk.

Han ble hentet til stillingen som direktør og redaktør i selskapet HTG Multimedia med arbeidssted Bladet Tromsø, som vårt mediehus het i 2008 da han kom til Tromsø. Hovedoppgaven var å ruste alle avisene i Harstad Tidende Gruppen for den nye digitale hverdagen som for alvor begynte å innta alt av mediehus på det tidspunktet.

I slutten av november i 2009 overtok han jobben som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Bladet Tromsø, som han døpte om til Mediehuset iTromsø kort tid etter at han var tiltrådt. Til å begynne med hadde han hovedfokus både på papirutgaven og den digitale nettutgaven. Han så imidlertid at iTromsø måtte rette hovedfokuset mot de digitale plattformene, dersom det skulle ha kraft nok til å overleve i en stadig mer presset mediebransje. Han etablerte derfor et digitalt prosjekt i mediehuset der hovedfokuset skulle være de digitale plattformene. Papiravisen skulle bli en konsekvens av det.

Slik ble det, og det siste året har iTromsø utviklet seg, ifølge meningsmålinger fra Norfakta, til å bli det største digitale mediehuset i Tromsø på ukebasis. Det er en utvikling som Jørn-Christian Skoglund og hans lederskap skal ha hovedæren for.

Vår sjefredaktør og administrerende direktør var et arbeidsjern. Han var sjef, og sparte aldri seg selv. Han jobbet fra grytidlig morgen til langt ut i de sene nattetimer. Praktisk talt hver eneste natt – med unntak av natt til søndag – kom det e-poster tikkende inn fra ham. Alltid med morgendagen og utviklingen av Mediehuset iTromsø som rettesnor. Han mestret å ha mange jern i ilden, og utviste en arbeidsglede som få. Alltid travelt opptatt, men aldri så opptatt at han ikke hadde tid til å snakke med sine medarbeidere og la latteren runge når de gode replikkene haglet.

Jørn-Christian Skoglund er den første sjefredaktøren i vårt mediehus som har gått bort mens han satt i stillingen siden avisens legendariske redaktør Oscar Larsen døde i 1961. Mens Oscar Larsen huskes for å ha laget det som i mellomkrigsårene var Nord-Norges nest største avis, vil Jørn-Christian Skoglund bli husket for å ha gjort iTromsø til et av de største digitale mediehusene i Nord-Norge.

Det er brutalt at en 41 år gammel mann må gi tapt for kreftsykdommen. Men det er dessverre virkelighet. Derfor går våre tanker i dag til hans familie. Til kona Anita, til barna Andrine og Theo, til foreldrene Tore og Helfrid og til broren Per-Carsten. Og til hans øvrige familie.

I Mediehuset iTromsø vil Jørn-Christian Skoglund bli dypt savnet. Både hans evne til strategisk tenkning og hans enorme engasjement for at iTromsø skal få sin rettmessige plass i det nye mediebildet, vil bli savnet. Men først og fremst vil vi savne den gode kollegaen med smilet, det gode humøret og den gode latteren.

Det er derfor usigelig trist å se inn på redaktørkontoret i dag, se at redaktørstolen står tom og vite at Jørn-Christian aldri kommer til å sette seg i den igjen.

Jonny Hansen

Redaktør