Mattilsynet fant flere alvorlige regelbrudd etter en omfattende tilsynskampanje ved byens serveringssteder forrige uke. Det ble utført tilsyn på til sammen 77 bedrifter i Tromsø, hvor hele 59 fikk varslet pålegg om vedtak på grunn av regelbrudd.

– Det var kun 14 bedrifter som hadde alle sjekkpunkter i orden, så det er klart at de ulike virksomhetene har en del å gripe fatt i. Vi har også en del å følge opp etter de varslede vedtakene, forteller Arne Mjøs, distriktssjef for Mattilsynets kontor i Tromsø.

Kvittet seg med fugl

Ved en av restaurantene ble Mattilsynets inspektører overrasket av en fugl, noe som førte til hastevedtak.

Hos Pizza Express ved Strandvegen ble det nemlig funnet en kanarifugl i bur på kjøkkenet.

– Det er temmelig uvanlig og det er noe jeg aldri vært med på før. Det har skjedd før at fugl har kommet inn i virksomheten ved uhell, men å ha en kanarifugl på kjøkkenet er ikke vanlig.

Hastevedtaket førte til at innehaver måtte fjerne kanarifuglen fra virksomheten med umiddelbar virkning.

– Slike fugler, og håndtering av mat og utstyr til disse kan medføre tilførsel av smittestoffer i form av bakterier og virus til kjøkkenet, og som kan forurense matvarer og produksjonslokaler, skriver Mattilsynet i tilsynsrapporten.

Medarbeider og kontaktperson ved Pizza Express i Strandvegen, Hamid Akbrai, sier fuglen var der midlertidig.

– Fuglen var bare midlertidig og ble fjernet på dagen. Det var ikke ellers store problemer, bare var litt ting vi skulle ha gjort. Vi hadde et kjøleskap vi måtte regulere temperaturen på, ellers var alt i orden.

Alvorlige funn

Distriktssjef Mjøs betegner flere av funnene i Tromsø som alvorlige.

– Helhetsinntrykket er at vi anser funnene som alvorlige og vi har gitt bedriftene tidsfrister for å få orden på det. Å følge regelverket er viktig for mattryggheten for dem som skal spise der.

Flere av gjengangerne ved de ulike spisestedene er for dårlig håndhygiene av de ansatte, skitt og uorden, utrygge driftsrutiner og for dårlig temperaturkontroll.

– Mange av påbudene virksomhetene har fått går på manglende mulighet for de ansatte til å yte god personlig hygiene. Det er et viktig punkt vi tar meget alvorlig. Selvsagt er det også viktig med god temperaturkontroll ved lett bedervelige matvarer.

Risikerer mulkt

I tillegg har flere av Tromsøs spisesteder fått påbud om vedtak etter manglende orden på renhold og vedlikehold.

– Vedlikeholdsmessige påbud er kanskje lengre prosesser å ordne opp i, men det er klart at hvis det er av hygienisk betydning gir vi ikke særlig lange frister.

Etter tilsynet har de fleste bedriftene fått frist i løpet av oktober til å ordne opp.

– Hvis ikke virksomhetene ordner opp innenfor fristene, har vi flere muligheter for å motivere til at ting blir utført. Blant annet kan vi bruke tvangsmulkt og i verste fall kan vi pålegge virksomhetskarantene hvor de en periode må stenge, sier distriktssjefen.

Lenge siden sist

Inspeksjonene i Tromsø forrige uke var en del av en større tilsynskampanje som skal gjennomføres av Mattilsynet Troms og Finnmark i hele landsdelen. Formålet er å se på hygienen i næringen, samt informere om en ny smilefjesordning som starter i 2015.

– Vi innfører en lignende ordning slik den har hatt i Danmark i mange år, hvor vi rangerer spisestedene i forhold til den hygieniske standard ut av en del kriterier. Virksomhetene kan få alt fra surt til et smilende fjes, forklarer Mjøs.

– Hvilket fjes ville spisestedene i Tromsø fått etter disse tilsynene?

– Det hadde nok blitt en del sure streker på mange av disse stedene.

Den langsiktige planen er at smilefjes-listen skal være lett tilgjengelig.

– Vi ønsker å ha den liggende på nett, så alle kan sjekke før man skal ut og spise.

Mjøs forklarer at Mattilsynet vanligvis drar på tilsyn etter å ha mottatt bekymringsmeldinger.

– For noen år siden gjorde vi en større runde med julebordtilsyn, men det er noen år siden. Nå skal vi bli et nytt og moderne mattilsyn, og større tilsynskampanjer kan bli måten vi kommer til å jobbe på. Innføring av smilefjesordningen kan også føre til at tilsynene blir hyppigere.

Han svartmaler likevel ikke situasjonen i Tromsø etter tilsynene.

– Av alle 77 bedriftene var det kun to hastevedtak. Ved en bedrift måtte vi umiddelbart fjerne en fugl og på en annen kaste mat fra en kjøledisk. Det var ingen steder vi måtte stenge hele virksomheten, så sånn sett er det jo positivt med tilsyn på så mange steder, sier Mjøs.

Alvorlige FEIL: Distriktssjef for mattilsynets kontor i Tromsø, Arne Mjøs, hevder det var alvorlige avvik som ble avdekket under Mattilsynets tilsyn på restauranten. Foto: Tom Benjaminsen