BREIVIKA: Til tross for at Tromsø kommune og flere av byens idrettslag presenterte en meget spennende anleggsplan, manglet det ikke på kritiske røster under folkemøtet torsdag kveld. Essensen i kritikken var klokkeklar:

– Ikke stjel marka vår!

Topp vs. bredde

Marit Engseth sto bak folkemøtet, og er overveldet over oppmøtet. Over 50 stykker tok turen til Universitetet for å delta i debatten.

– Vi er positivt overrasket over oppmøte, man vet aldri om det kommer to, 50 eller 100 på slike møter. Engasjement er bra, og vi er godt fornøyd med det de sier og problematiserer, sier Engseth til iTromsø.

Hun går langt i å innrømme at dette er en dragkamp mellom topp- og breddeidrett.

– Det er idretten mot allmennheten. Derfor er det viktig å høre på hva folk har å si. De hadde et klart budskap, og det er ikke overraskende, sier Engseth.

- Beslaglegger marka

Jostein Vinjerui er trener for Team Veidekke Nord-Norge. Som toppidrettsrepresentant møtte han mye motstand på Universitetet.

– Jeg hadde aldri sendt ungene mine i rulleskiløypen slik løypeprofilen er planlagt, mente en av debattantene.

Blant annet ble den storslåtte arenaen omtalt som en ”beslaglegging av marka”.

– Ja, det vil alltid være noen som er negative. Folk bor i området og har personlige interesser. Samtidig kan det tyde på at de ikke kjenner til idretten og hele bruksområdet, sier Vinjerui til iTromsø.

– Er det trist at folk uttaler seg så sterkt?

– Nei, det er det ikke, men det er et stort engasjement. Det har vi på vår side også, selv om det ikke var så godt representert her i dag, sier Vinjerui.

Flykter sørover

Han brukte tid på å skryte av planene som ble presentert.

– Det har vært et glimrende forarbeid, sier Vinjerui, som mener det haster for å få på plass et anlegg i Tromsø. Hvis Barents Arena blir en realitet får man et anlegg i verdensklasse.

– Uten et anleggsløft risikerer vi at utøvere flytter. Skiskytter Frida Strand Kristoffersen flyttet til Lillehammer for å satse som senior. Også vi i langrennsmiljøet vil merke det når det er bedre muligheter andre plasser. Toppidretten er ekstremt kynisk; du flytter dit du kan bli best, sier Vinjerui.

– Må liv gå tapt?

Under debatten mente en av deltakerne at en rulleskiløype hastet.

– Må liv gå tapt? Det var en dødsulykke i Sør-Norge nylig, og vi hadde en ulykke her i Nord også. Det er tryggere å gå i en rulleskiløype enn å gå i veien, sa debattanten.

En ting er planen. En annen ting er byggestart.

– Planleggingen tar min st. et år hvis alle blir enige. Deretter kan vi bygge, men jeg tør ikke si når vi kan være ferdige, sier Engseth.

– Mange har ment at det bør være ferdig til NM på ski i 2016, mend et er ikke så veldig realistisk. Hvis planen er vedtatt innen 2016 kan det stå ferdig i 2018, sier Engseth optimistisk.

TOPPIDRETT I TROMSØMARKA: Tromsø Kommune arrangerte folkemøte i forbindelse med idrettens fremstøt for å skape idrettarenaer i Tromsømarka. Foto: Tom Benjaminsen