Forrige helg leverte nominasjonskomiteen i Tromsø Sp sitt forslag til liste foran kommunevalget i 2015. Valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø syns det er mye rart med listen. Han mener det bare kan være en forklaring på at listen ser ut som den gjør.

– Det må rett og slett ha vært fryktelig vanskelig å få folk til å stille på denne listen. Det er den eneste forklaringen jeg kan se, sier Willumsen.

– En ting er familiebåndene. En annen ting er at det er to kvinner på toppen av listen og at lederen av valgkomiteen er på andreplass på listen. Det siste er veldig uvanlig. Men også så sterke familiære bånd på en liste i Tromsø er spesielt. Det ser man gjerne i mindre kommuner, men i en stor kommune som Tromsø er det spesielt, sier Willumsen.

At de to øverste kandidatene er kvinner, er heller ikke dagligkost i etablerte norske partier.

– Det er bare Frp som ser bort ifra 50/50-fordelingen på kjønn, så det er rart at man har gått for dette i Tromsø Sp, sier Willumsen.

Partimøte eller slektstreff?

At listetopp Ann Sissel Enoksen har familien med seg i sitt politiske virke er det ingen tvil om. Eller hva sier du til følgende oversikt (listeplassering i parentes):

* Ann-Sissel Enoksen (1) er gift med Stein Halvard Enoksen (8).

* Karita Hansen (9) er niesen til Ann-Sissel (1).

* Magny Sørensen (14) er søskenbarnet til Ann-Sissel (1).

* Torstein Pedersen (17) er onkelen til Ann-Sissel (1).

* Edel Pedersen (19) er tante til Ann-Sissel (1) og gift med Torstein Pedersen (17)

* Janne Hansen (20) er mamma til Ann-Sissel (1), søster til Edel Pedersen (19) og bestemor til Karita Hansen (9)

Ann Sissel Enoksen er klar over at det er mye slekt på listen.

– Vi er et lite parti og jeg har en stor familie. Da blir det fort sånn. At familien min er samfunnsengasjerte og har meldt seg inn i Sp er jeg stolt av, sier Enoksen.

Ikke uvanlig

Hun viser til at det ikke er spesielt for Tromsø at slektsbåndene er tette.

– Irene Lange Nordahl er fylkesleder mens datteren Linn-Charlotte er leder for Senterungdommen i Troms. Ivar B. Prestbakmo er fylkesråd mens kona Sigrun Wiggen Prestbakmo er ordfører i Salangen. Sånn blir det fort i et lite parti, sier Enoksen.

– Nominasjonslederen er på andreplass på listen og to kvinner er på topp. Har det vært vanskelig å få folk til å stille?

– Jeg har ikke fått tid til å snakke med nominasjonskomiteens leder ennå om det. Jeg har bare vært glad for at man har fått til en liste og at vi er klar til å jobbe videre ut fra det, sier Enoksen.

Senterpartiets nummer 1 i Tromsø understreker at det er nominasjonskomiteen som har gjort jobben med å sette opp listen foran kommunevalget. Det har foreløpig ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med nominasjonskomiteens leder Cecilia Rockwell, men Enoksen sier:

– Det eneste jeg har bidratt med er å si ja til å stå høyt på listen. Resten har nominasjonskomiteen gjort og jeg syns de har gjort et godt og grundig arbeid, sier Sps eneste kommunestyrerepresentant.

Få blir valgt

Og nettopp det faktum at Sp ikke kan forvente å få inn 10–12 stykker i kommunestyret i neste periode er en av grunnene til at Enoksen ikke syns det er så farlig at ”listefyllet” er tjukkeste slekta.

– Vi kan ikke regne med å få inn så veldig mange. Da syns jeg ikke det er så farlig om det er Per eller Pål som står langt nede på listen, sier Enoksen.

Tord Willumsen sier at det normale er at man prøver å rekruttere fra ulike miljøer for å vise hvor allsidig et parti er.

– Det var jo tross alt ganske mange som stemte Sp sist ettersom de fikk inn Enoksen i kommunestyret. Men når man ser denne listen så kan man jo begynne å lure. Er det ikke flere navn å velge i enn dette?

Ikke bare Sp

Listen er riktignok foreløpig kun et forslag og ting kan endre seg.

– Det er nominasjonsmøtet som skal avgjøre den endelige listen, påpeker Enoksen.

– Men det er kanskje mye familie på det møtet også?

– Jo da, men sånn er det altså i små partier. Og det er heller ikke bare i Senterpartiet det er sånn, sier Enoksen, og tilføyer:

– Det er lett å avdekke at folk er i familie. Det er litt verre å avdekke skjulte nettverk og vennskap. Det syns jeg er mer interessant.