Det var ingen sure miner å spore da representanter for ASVO Tromsø og Kristoffer Kanestrøm hadde møtt opp utenfor ASVOs kontorer for å markere at Tromsøselskapet har vunnet anbudet på avfallshåndteringen.

Det ble nemlig lagt ut som en reservert kontrakt for vekstbedrifter og attføringsbedrifter – bedrifter som ansetter mennesker som ellers kanskje ville hatt problemer med å finne fast arbeid.

– Dette viser at det er mulig å gi ansvarstunge og viktige samfunnsoppgaver til en gruppe mennesker som mange har vært skeptiske til om kunne utføre denne typen oppgaver med et så omfattende ansvarsområde, stråler daglig leder i Asvo Tromsø, Anne Helen Bjørvik Opsahl.

Bør tilrettelegge mer

De fleste av de rundt hundre personene som jobber i Asvo Tromsø er personer som enten er uføretrygdet fordi de ikke har mulighet til å være ute i vanlig arbeid, eller har behov for økt grad av tilretteleggelse for å være i arbeid.

– De som jobber hos oss kan ofte ha vanskelig for å finne såkalt ordinært arbeid. Det at vi har fått tildelt denne kontrakten er kanskje med på å vise at man ikke trenger å være så engstelig med tanke på å tilby mennesker med behov for økt grad av tilretteleggelse jobb, hevder Opsahl.

Har møtt skepsis

Jobben vil bestå i å håndtere avfallet fra åtte helseinstitusjoner i Tromsø kommune. Dette er et ansvarsbetynget arbeid, da denne type institusjoner ofte vil ha en betydelig mengde avfall som må håndteres, forteller ASVO-sjefen.

Blant de åtte institusjonene er blant annet alle sykehjemmene i Tromsø by. Det har imidlertid ikke vært like lett å overbevise alle om at en så viktig oppgave kunne tilfalle Tromsø-bedriften.

– Enkelte har uttrykt noe skepsis vedrørende ideen om at våre brukere skulle kunne utføre denne type jobb, men etter at vi satte i gang med dette har vi utelukkende fått gode tilbakemeldinger, forteller Opsahl.

Betyr mye

Det samme sier Kristoffer Kanestrøm, som fredag morgen hadde tatt turen innom ASVO Tromsø for å offisielt kunngjøre tildelingen. Han mener dette kan bli et eksempel til etterfølgelse.

– Vi håper jo at andre bedrifter og aktører vil se nytteverdien av dette. Det trenger ikke være så vanskelig som mange tror å legge litt til rette for å benytte seg av ressursene til personer med nedsatt funksjonsevne, sier Kanestrøm og legger til:

– Dette er jo en vinn-vinn-situasjon. Kommunen får dekt sitt behov for avfallshåndtering. Og så har jeg jo selv vært her og møtt disse flotte menneskene, og sett hvor mye det betyr for dem å kunne bidra på denne måten til samfunnet.