Derfor krever han rask og resolutt handling fra selskapets ledelse.

Les også: Krever at Troms fylkestrafikk legges ned

– Det tar for lang tid før de setter inn nødvendige tiltak. Det må det bli endring på, sier Ivar B. Prestbakmo, samferdselsfylkesråd.

TFT er fylkeskommunens forlengede arm når det handler om buss-, hurtigbåt- og fergeruter. Det fylkeskommunale selskapet er kontraktspart med operatørene som driver kollektivtransporten i Troms.

Svarer på spørsmål

I fylkestinget nå må Prestbakmo svare på spørsmål om ståa i det fylkeskommunale selskapet – og det er ikke lystige meldinger han bringer til politikerne.

De siste to regnskapsårene har selskapet klart å samle på seg et underskudd på til sammen cirka 40 millioner kroner. Derfor fikk selskapet tilført ekstra driftsmidler for 2014 på i overkant av 20 millioner kroner, forteller samferdselsråden.

– Til tross for dette har selskapet ikke klart å levere overskudd. Det ligger an til at det går mot et underskudd på 6,5 millioner kroner – noe som er 11, 5 millioner kroner under budsjett, sier han.

Prestbakmo er svært krass i kritikken.

– Jeg er ikke tilfreds med dagens situasjon, sier han.

I desembermøtet i fylkestinget skal derfor politikerne få ta stilling til hvordan kollektivtrafikken i Troms skal organiseres i fremtiden.

”Hands on”

Prestbakmo vil ikke gå så langt som å si at han helst legger ned hele selskapet og henter oppgavene tilbake til sin egen fylkesrådsavdeling.

– Det var mye diskusjoner rundt å legge ned TFK tidligere, men nå er ikke det et tema, sier han.

Derimot så varsler han at det vil bli langt mer ”hands on” fra fylket i fremtiden.

– Vi kan ikke ha det slik at det tar måneder og år til man ser effekt av det vi bestiller fra politisk hold. Vi vil derfor se til at vi får kortere kommandolinjer mellom eier og selskap, sier Prestbakmo.

Det er heller ikke et tema å skifte ut dagens styre eller administrativ ledelse, sier fylkesråden.

– Nei, det vi vil fokusere på i denne runden er struktur og organisering av selskapet, sier han.