Kuttene vil ramme både by og bygd, og i Tromsø vil en lang rekke ruter få færre avganger.

Spesielt hardt vil Kvaløya bli rammet – av cirka 35 rutekutt i Tromsø kommune er i underkant av 30 ruter som trafikkerer Kvaløya.

Se hele kuttforslaget her.

Nå skal det sies at mange av rutekuttene kun gjelder sommerferier og skolefridager.

Må prioritere skoleskyss

– Vi er pålagt å kjøre skoleruter så vi er nødt å prioritere dem. Derfor er vi nødt til å kutte andre steder for å kunne opprettholde skoleskyssen, sier Toini Løvseth, styreleder i Troms Fylkestrafikk.

Les også: Presenterte blodrøde tall

Hun håper at kuttene i rutetilbudet skal gi effekt i selskapets regnskap. I år ligger TFT an til å gå med 6,5 millioner kroner i underskudd.

Hun er imidlertid langt fra sikker på at rutekutt vil ha de ønskede effektene.

– De kuttene som ble gjennomført i fjor i Tromsø – i buss- og hurtigbåtruter – har ikke gitt den ønskede økonomiske effekten. Et av resultatene av kuttene har nemlig blitt at passasjerene svikter og vi mister billettinntekter, sier hun.

Ut på høring

Forslaget på rutekutt er nå sendt ut på høring til kommunene som rammes. Når svarene er kommet inn vil TFT gjøre en avveining av hvilke ruter som til syvende og sist blir redusert.

Les også: Krever Troms fylkestrafikk nedlagt

– Vi kan gjøre enkle tilpasninger i rutetilbudet internt i selskapet, men større endringer – som å kutte ut ruter helt og holdent – må vi få godkjenning for fra fylkestinget, sier Løvseth.

MÅ SPARE PENGER: Toini Løvseth, styreleder i Troms Fylkestrafikk, sier at selskapet må kutte i rutetilbudet for både buss, hurtigbåt og ferger for å spare penger. Foto: Christer Pedersen