Foto: Grafikk: Trond Haakensen - Kart: Open Street Map

IKEAs prosjektutvikler Pål Walberg bekrefter overfor iTromsø at tomteinvesteringen nå har vært oppe til behandling sentralt i Ikea-styret.

– Tilbakemeldingen derfra var at vi måtte se nærmere på enkelte forhold, kommenterer Walberg.

IKEA-eierne ville med andre ord ikke uten videre akseptere betingelsene for tomtekjøpet og de betingelsene som for øvrig lå i avtaleforslaget. Etter det iTromsø erfarer var prisen for det om lag 50 mål stort, kommunale området nord for Ørneveien på Håpet i utgangspunktet satt til rundt 50 millioner kroner.

– Rette priser

IKEA har i over tre år jobbet for en mulig varehusetablering i landsdelshovedstaden. Nå vil en slik etablering måtte drøye ytterligere i tid.

– For oss er dette snakk om et lite marked. Derfor er vi nødt til å sikre at vi har de rette prisene og de rette forutsetningene før vi kan starte opp, sier prosjektutvikler Pål Walberg.

Han karakteriserer forhandlingsklimaet med Tromsø kommune som godt fremdeles.

– Ja, vi føler oss fortsatt velkomne. Det har vi gjort hele tiden, sier Walberg.

Tidligst 2017

Ifølge kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i IKEA er det detaljer i kontrakten som IKEA og kommunen nå forhandler på nytt om.

– Vi tror på en avklaring i god tid før julestria setter inn, sier Thommesen.

Tomtehandelen vil, såframt den blir en realitet, være den største kommunen har gjennomført.

Erfaringsmessig regner IKEA med at det går mellom halvannet og to år fra et tomtekjøp til en ferdig reguleringsplan foreligger. Deretter kommer selve byggingen, som anslagsvis tar ett år. Dette betyr at et varehus vil tidligst kunne stå klart til åpning i Tromsø sommeren 2017.

Prosjektutvikler Walberg har tidligere uttalt at selskapet i utgangspunktet dimensjonerer for et standard varehus i Tromsø, men at størrelsen vil tilpasses etter hvor mange kubikkmeter varer den svenske møbelgiganten forventer å selge.

IKEAs tidligere norgessjef, Carl Janzen, ga i august 2011 klar beskjed til daværende ordfører Arild Hausberg om at møbelgiganten ville bygge varehus i byen. I bakgrunnen står prosjektutvikler Pål Walberg. Foto: Tom Benjaminsen