Ferske tall fra Benchmarking Alliance, bearbeidet og analysert av Peter Wiederstrøm i Horwath Consulting, viser at kun Lillehammer- og Hamar-området havner bak Tromsø på beleggsstatistikken. I fjor hadde Tromsø-hotellene en beleggsprosent på 70,6 i september, mens de i år ligger på 59,1 prosent.

Les også: Rekordsommer for hotellene

Kapasitetsvekst

Wiederstrøm gjør det klart at antallet solgte hotellrom i Tromsø har økt fra i fjor, men at kapasitetsveksten i næringen har ført til et sterkt fallende beleggsprosent.

- Vi har sett på endringen i antall tilgjengelige hotellværelser, og sammenstilt disse med endringene i hotellrombelegg. Grafikken viser at de fem byene med høyest kapasitetsvekst alle hadde beleggnedgang og at samtidlige byer som ikke fikk tilført ny kapasitet økte rombelegget, sier Wiederstrøm.

Les også: Sjakk-OL tok hotelltallene til værs

Billigere rom

Tidligere hotelldirektør ved Radisson Blu Hotel, og påroppende direktør ved Rica  Ishavshotel, Poul-Henrik Remmer, bekrefter at den økte kapasiteten har bidratt til lavere belegg i høst.

- At vi har økt kapasiteten med 300 rom siden i fjor påvirker helt klart tallene. Det er 9.000 flere rom  som skal selges i løpet av en måned, sier han.

Remmer mener det ikke er noen dramatikk i den nye statistikken, men han medgir at den lave beleggsprosentene nok vil føre til lavere hotellpriser.

- I visse perioder vil prisene måtte senkes, det tror jeg. Spesielt i lavsesongen vil nok prisene gå ned, forklarer han.

Hotelldirektøren forteller videre at dette nok vil gå få konsekvenser for hotellenes bunnlinje.

- Det går på marginene: Hvis du selger mer til lavere pris, så går det utover bunnlinjen. Det er ikke mye å hente inn på det, utdyper han.

Tøff høst

Hotelldirektør ved Clarion Collection Hotel Aurora, Inger-Helén Hjemvoll, spår også en tøff høst for hotellene i Tromsø, men hun tror på bedring.

- Det er kommet flere rom i byen, og markedet er mettet. Dette tror jeg vil endre seg over tid, men det vil ta noen år, sier hun.

Hjemvoll var onsdag ettermiddag til stede på åpningen av Comfort Hotel Xpress Tromsø.

- I dag ble det altså 200 flere hotellrom i byen, så det er klart vi går en spennende tid i møte, konstaterer hun.

Både Hjemvoll og Remmer bemerker at baksmellen etter sjakk-OL, kombinert med den lave beleggsprosenten, ikke setter Tromsø-hotellene i noen gunstig situasjon.

- At vi mister 10-12 prosent av omsetningen fra august, er ikke spesielt heldig. Hotellene går nok en tøff høst i møte, sier Hjemvoll.

Les også: Sjakk-OL tilbyr frivillig akkord

Hotelldirektør ved Radisson Blu Hotell, Poul-Henrik Remmer spår nedgang i romprisene i Tromsø som følge av den lave beleggsprosenten.
Hotelldirektør Inger-Helén Hjemvoll frykter det blir tøft for hotellene i løpet av høsten. Foto: Tom Benjaminsen