Lørdag 18. oktober er det nemlig Frimerkets dag. Denne dagen ble feiret for første gang i 1935 i Østerrike, mens den i Norge ble markert for første gang i 1970.

Tromsø Museum markerer dagen med aktiviteter for hele familien.

– Det er Troms Filatelistklubb som står for selve arrangementet og uten dem hadde vi ikke klart å gjennomføre et slikt arrangement, sier Per Helge Nylund ved Tromsø Museum.

Sjelden utstilling

Blant annet kan han lokke med frimerker dekorert med museets hovedbygning, verdivurdering av publikums frimerker og foredrag i tillegg til at man kan lage sin egen frimerkesamling som man kan få med seg hjem.

SE OGSÅ: Frimerkelige frimerker

– Filatelistklubben har gjort en god jobb i å dokumentere blant annet post- og kommunikasjonshistorien i landsdelen, og mye av dette materialet kan være vesentlig og nyttig for historikere, fortsetter Nylund.

For filatelistinteresserte er det nok Anatolij Karpovs samling av sjakk-frimerker og andre filatelistiske objekter som lokker.

– Den er så stor at vi ikke kan stille ut hele, men her er det mange sjeldne gjenstander. Karpov er en av verdens største motivsamlere og sier selv at samlingen hans er komplett, forklarer Nylund.

Kongenes hobby

Denne helga er da også siste anledning til å få med seg utstillingen som først ble satt opp i anledning Sjakk-Olympiaden.

Selv om Karpov nok kan regnes som en sjakk-konge er han neppe opphavet på et annen av frimerkesamlingens klengenavn: Kongenes hobby.

Den æren tilfaller ifølge Yngve Lundblad. formann i Troms Filatelistklubb, den engelske kongen George V som ble tilsendt frimerker fra hele verden. Kongen fikk så mange frimerker at han til slutt fant det betimelig å erklære at han bare samlet på frimerker fra det britiske imperiet.

Ved en anledning skal han ha hevet øyebrynet ovenfor en nyansatt assistent som ristet på hodet over at en mann hadde betalt en uhyrlig sum for et frimerke ved en auksjon i London. Kongen skal da ha slått fast.

- Den mannen var meg.

Også Kong Olav samlet på frimerker.

- Hans frimerkesamling skal faktisk vises for første gang i Oslo nå i november, sier Lundblad.

I vår lørdagsavis kan du lese mer om Yngve Lundblad og hans frimerkesamling som skal være Tromsøs største.