Da kjæresteparet søndag skulle lage mat, fikk de en ubehagelig opplevelse da de fikk øye på disse små krypene i matskuffen.

- Først så vi en bille på kjøkkenet. Vi skjønte ikke hvor den kom fra, og tenkte ikke mer over det før vi skulle lage mat, og så ned i skuffen der vi har litt mat og slikt. Der kravlet det biller, og vi begynte å lure på hvor de kom fra. Da vi så ned i posen med ris var det en haug med biller, og det så ut som posen var der de kom fra, forteller Stian Pettersen.

Han forteller at han har aldri opplevd noe lignende før.

- Risposen er kjøpt på Spar for en stund siden. Jeg vet ikke om billene kom fra posen. De kan ha krøpet ned i posen og lagt egg der, men det så ut som posen var kilden. Vi kastet alt av maten som stod rundt, selv om vi ikke fant noen dyr i de andre produktene, forteller Pettersen.

Legger egg i riskorn

Trond Stormo, daglig leder for Aktiv Nord skadedyrkontroll forteller at disse billene ser ut som såkalte rissnutebiller.

- Risbiller legger egg i riskorn. Når du har fraktet risen hjem til der du bor kan eggene klekke i kjøkkenskuffa di. Da får man disse billene som går rundt i skuffen, forteller Stormo.

Etter å selv ha sett videoen er Stormo nokså sikker i sin sak.

- Det ser ut som de levde i posen. Dette er biller som ikke lever i Norge til vanlig, og det virker som de har blitt ført gjennom riskornene hit. De er her for de har kommet i posen før den ble pakket. Det er veldig interessant, for det betyr at de som produserer har litt å gjøre. Man må ha en god skadedyrkontroll der mat produseres, forteller Stormo.

Mange tror kanskje at man får biller i skuffen på grunn av dårlig hygiene - men slik er det ikke. De kommer som oftest fra noe du har bragt inn i huset.

- Biller kan også komme fra dyrefôr, sier Stormo.

Er vanlig

Stormos bedrift har ofte blitt kontaktet om slike dyr og andre små insekter. Han forteller at de som opptrer i risen er veldig vanlige, og er ikke farlige.

- Det man skal gjøre, generelt sagt, når man får slikt inn er å støvsuge og lete etter kilden. Hvis det er en rispose kan de enten kaste posen eller fryse den ned i et par dager. Det er ikke vits med skadedyrkontroll, sier Stormo.

Det viktigste er å fjerne kilden billene kommer fra.

- Bruk også lite vann når du vasker. Hold et tørt miljø på kjøkkenet. Skadedyr liker fuktighet, sier Stormo.

Stian Pettersen og Marte Grimsbo. Foto: Privat
Trond Stormo, daglig leder for Aktiv Nord AS. Foto: Tom Benjaminsen