I forslaget til kommende statsbudsjett som regjeringen nylig la fram regnes det med et kutt på over 20 prosent i støtten til landets frivillige organisasjoner.

Ulike frivillige studieforbund i Troms og Finnmark arrangerte i fjor nesten 84 000 kurstimer med til sammen over 26 000 kursdeltakere. Nå frykter forbundene at de må legge ned tilbud og heve egenandelene dersom kuttene blir endelig vedtatt.

– De svakeste rammes hardest

– Utdanning er overlevering og videreføring av nasjonalkultur og tradisjoner. Utdanning er å gi kunnskap til å mestre sin egen livssituasjon og tilegne seg ny kunnskap i tillegg til å gi trivsel og inkludere folk i samfunnet. Hver dag jobber frivillige i ulike studieforbund helt gratis for å dele kunnskap med flest mulig andre. Et kutt på så mange millioner kan ødelegge mye av det frivillige grunnlaget som er bygd opp i studieforbundene over flere generasjoner, sier daglig leder i Troms musikkråd, Anne Grete Seljebakk.

En stor del av studieforbundenes virksomhet retter seg mot voksne som på grunn av geografiske forhold, helsesituasjon, familieforhold eller andre forhold trenger tilpassede studieopplegg for å kunne gjennomføre utdanning.

– Studieforbundenes arbeid er et svært viktig supplement til den ordinære offentlige opplæringen. De foreslåtte kuttene rammer de som har lite fra før og som trenger støtte og opplæring aller mest, sier Liv Kvandahl i Studieforbundet Funkis Troms, et forbund som legger til rette for utdanning for funksjonshemmede og kronisk syke.

Negativ politikk

Aksel Sollie i Studieforbundet Folkeuniversitetet sier at kuttene også kan ramme hardt i distriktene i Troms og Finnmark.

– Studieforbundene holder en rekke kurs og aktiviteter i mindre områder som skaper trivsel og bolyst der det ellers finnes få eller ingen lignende tilbud for barn, ungdom og voksne.Studieforbundene og Voksenopplæringsforbundet i Troms håper nå at politikerne, både i posisjon og opposisjon, medvirker til at dette forslaget ikke vedtas slik at studieforbundene kan opprettholde sitt viktige arbeid. Frivilligheten og brukerne fortjener bedre, avslutter Sollie.