Både fotografer, turister og den jevne tromsøværing står klare med fotoapparatene når sesongen for nordlys nå er i full anmarsj.

- Det er veldig mange som er ute på jakt etter nordlys nå, og den siste tiden har det vært mye nordlys. Det er ikke så mange som filmer, de fleste fotograferer, men jeg merker at man får mer oppmerksomhet når man tar video, sier fotograf Frode Abrahamsen.

- Alle kan ta nordlysbilder

Tirsdag forrige uke fanget han et spektakulært nordlys på himmelen over Hamna i Tromsø.

- Jeg er ofte ute for å ta bilder når det er klarvær og gode sjanser for nordlys. Det har vært veldig variert i det siste og denne dagen var det i utgangspunktet ganske godt overskyet, men så løsnet det plutselig og det ble litt av et nordlys, forteller den ivrige fotografen.

Han legger til at han var ute i omtrent en time før det skyet helt over igjen. Videoen består av enkeltbilder som er satt sammen til en timelapse.

Ved siden av jobben som web-konsulent ved universitetssykehuset driver fotografen egen nettbutikk hvor han selger bildene sine.

Han mener forøvrig at alle kan ta fine nordlysbilder.

- De nye kameraene man får kjøpt nå er så gode at nesten alle kan dra ut og ta nordlysbilder. Man trenger bare kunne litt om innstillingene på kameraet så blir bildene ofte gode, forklarer Abrahamsen.

Høy aktivitet

Oda Kvaal-Tanguay, leder for Turistinformasjonen i Visit Tromsø-Regionen, kan fortelle at det har vært et fantastisk fint nordlys helt siden september.

- Det har vært høy aktivitet, og mange klarværsdager gjør at det er fint å se nordlyset nå.

I disse dager er mange er ute for å fange opp fenomenet på kamera. Hun kan imidlertid fortelle at nordlyssesongen har vært i gang siden starten av september for deres del.

- Men det tar likevel litt tid å få ut budskapet om det. Mange gjester tenker vinter, snø og nordlys i en sammenheng.

I februar 2014 hadde turistkontoret over 18 000 nordlysturister innom. Kvaal-Tanguay regner med antallet vil ligge på rundt 4500 i oktober.

- Det store innrykket med nordlysturister kommer fra 26. desember. Men vi har inntrykk av at turistene som er her nå er like opptatte av nordlyset på denne tiden av året som de er på vinterstid.

God nordlyshøst

Hvor mye nordlys man ser på denne tiden av året varierer fra år til år.

- I fjor hadde vi en god nordlyshøst, men jeg har inntrykk av at vi har en enda bedre nordlyshøst i år takket være det klare været vi har hatt, sier lederen for Turistinformasjonen.

Hun legger til at aktørene på leverandørsiden nå i full gang med nordlysaktiviteter.

- De står å tripper for å fylle opp kapasiteten på nordlysturer fremover. I år er det også flere aktører på markedet og mange har økt kapasiteten foran årets sesong.

Så langt ser det også bra ut med tanke på forespørsler. I hvert fall i forhold til jula, hevder Kvaal-Tanguay.

Fotograf Frode Abrahamsen
Leder for Turistinformasjon, Oda Kvaal-Tanguay. Foto: HARALD STAVSETH