Det var byrådslederen selv som i november i fjor annonserte at et nytt team skulle jobbe spesifikt mot bedrifter der Tromsø kommune har eierskap. Regnskap skulle analyseres, styrene skulle under lupen, og eierskapet skulle styrkes. Målet var å unngå nye skandaler i aksjeselskapene.

– Byrådet er opptatt av å vise at de er hands-on med sitt eierskap, men jeg spør meg hvor de var da sjakk-OL gikk overende økonomisk. Det er selskap der kommunen har 90 prosent eierskap, sier kommunestyrerepresentant Jens Ingvald Olsen.

Ingen informasjon

Han sier kommunestyret aldri har fått noen informasjon om hvem Hilmarsens ”supergruppe” består av, eller hva de jobber med. Det har heller ikke uavhengig kommunestyrerepresentant Euduardo Da Silva eller SVs gruppeleder Gunhild Johansen.

– Det er all grunn til å stille spørsmål ved om denne gruppa har vært inne i sjakkselskapet, og om de har oppfattet at det var grunn til bekymring, sier Johansen.

Til iTromsø informerte Hilmarsen at gruppa består av fem personer, som er økonomer, jurister og andre fagfolk. Disse er ansatt i Tromsø kommune, men har fått rom i sine stillinger til å styrke eierskapsforvaltningen til kommunen.

– Vi skal ha et eierskap der vi vet hva vi gjør og der vi kan vurdere våre egne mål for selskapene, uttalte Hilmarsen til iTromsø i november i fjor.

Underlig

Både Johansen og Olsen stiller spørsmål ved at byrådet nå viser til sjakkselskapet som ”et eget selskap og selvstendig rettssubjekt”, og dermed distanserer seg fra eierskapet.

– Tromsø kommune skal vise seg som en god eier, men det som nå skjer, er at de velter problemene over på det lokale næringslivet, sier Johansen.

– Jeg finner det underlig at man ikke hører noe fra dette teamet, og at det er kreditorene til sjakkselskapet som via media informerer om en mulig konkurs, sier Olsen.

De etterlyser begge informasjon om hvordan kommunen har forvaltet sitt eierskap i sjakk-OL, og informasjon om hvordan byrådets team har fungert i praksis.

– Byrådet er glad i å bruke ordet profesjonalitet, men dersom byrådets egen stab ikke har involvert seg når sjakk-selskapet har gått fra krise til krise, vil jeg si at de utviser stor mangel på nettopp profesjonalitet, sier Olsen.

– Ingen indikasjoner

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener eierskapsteamet ikke hadde noen grunn til å gå inn i sjakk-OL-selskapet.

– Det var ingen indikasjoner om at Sjakk-OL 2014 ikke skulle gå bra. Underskuddet oppsto under selve arrangementet, og vi fikk først vite om det 2. oktober, sier Hilmarsen.

Han påpeker at selskapet nå er i ferd med selv å løse situasjonen.

– Jeg synes det er underlig at kritikken kommer fra politikere som satt i posisjon da Billetten og Visit Tromsø ble slått konkurs, også dette selskaper der kommunen hadde en stor eierandel, kommenterer Hilmarsen.

Ikke hemmelig

Han viser for øvrig til at det aldri har vært fremmet krav om en kommunal underskuddsgaranti i forbindelse med sjakk-OL i Tromsø.

– Om noen i opposisjonen mener Tromsø kommune burde dekke regningen, bør de fremme interpellasjon om det i kommunestyret. Så langt har vi ikke sett noe slikt, sier byrådslederen.

Han forsikrer at det ikke er hemmelig hvem som sitter i det oppnevnte eierskapsteamet – og ramser på iTromsøs forespørsel opp følgende:

– Teamet består av Inger Karoline Klo, Mari Enoksen Hult, Malin Påve og Trond Eliassen – samt kommuneadvokaten ved behov.