Allerede før du går inn på politistasjonen blir du fanget opp av minst to overvåkingskameraer. Overvåkingen er merket, men var ifølge Datatilsynets regelverk ikke tilstrekkelig da iTromsø besøkte stasjonen mandag. Da manglet det opplysninger om hvem som var ansvarlig for overvåkingen på oppslaget som hang ved inngangspartiet. iTromsø har den siste uken laget flere saker på ulovlig kameraovervåking i byen, og korrekt informasjon til de som blir overvåket er det punktet de fleste gjør feil på.

Endret

Daniel Nygård, seksjonsleder for drift hos Troms politidistrikt, sier at skiltingen ble endret med en gang iTromsø tok kontakt om feilen.

– Nå står det hvem som er ansvarlig på skiltene, sier Nygård.

– Men når man går inn på politistasjonen og ser at det er kameraovervåking er det jo ingen tvil om hvem som har overvåkingen, mener han.

– Regelverket er jo klart på dette punktet. Hvorfor har dere ikke satt dere inn i det?

– Akkurat dette punktet har vel gått oss litt hus forbi, medgir Nygård.

Anders Aspaas, kommunikasjonsrådgiver for Troms politidistrikt har ansvaret for informasjon om kameraovervåking på den nye politistasjonen.

– Jeg har bestilt skilt, og alt skal være korrekt når vi flytter, lover han.

– Glippet

Kaj Christiansen, konstituert brannsjef hos Tromsø Brann og redning, innrømmer at han ikke er kjent med regelverket. Brannstasjonen har flere overvåkingskameraer, men har ikke merket overvåkingen riktig, og hadde ikke meldt ifra om overvåkingen til Datatilsynet før iTromsø tok kontakt.

– Vi har rett og slett glippet på innmeldingen. Den er ikke levert og fulgt opp slik den skulle vært, sier Christiansen.

Han lover å ta grep om feilene med en gang.

– Vi må rett og slett gå noen runder her på huset. Jeg er nok for ukjent med regelverket her. Jeg må bare takke for påminnelsen, sier han.

Klare regler

Datatilsynet opplyser at oppslag skal tydeliggjøre hvilke området som blir overvåket, informere om hvem som er ansvarlig for overvåkingen og kan kontaktes ved spørsmål, og i tillegg skal nye oppslag henges opp for hvert nye rom eller hver nye sone man går inn i.

– Oppslag uten informasjon om hvem som er ansvarlig er ikke skilting og det er ikke godt nok, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

ENDRER: Konstituert brannsjef Kaj Christiansen beklager feilene, og startet umiddelbart arbeidet for å rette opp i feilene på brannstasjonen. Datatilsynet registrerte deres innmelding om kameraovervåking like etter at Christiansen ble gjort oppmerksom på feilene. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum
IKKE KORREKT: Tromsø Brann og redning hadde verken korrekt merking eller meldt ifra til Datatilsynet om at de drev overvåking før iTromsø tok kontakt. Foto: Renate Pettersen