Seremonien fant sted i ambassaden i Oslo. Da ble Jaklin slått til ridder av Den nasjonale fortjenstorden – etter å ha vært i den franske tjenesten i drøye ti år.

Tatt sin tid

– Med medaljen følger også et diplom. Det er datert i mai 2012 – noe som beviser at ambassaden har tatt seg god tid før jeg ble utnevnt, konkluderer Jaklin.

Tromsøkvinnen valgte å takke av som konsul da hun høsten 2011 ble valgt inn i kommunestyret. Like etter fikk hun et brev fra ambassaden som på vegne av republikkens president hadde utnevnt henne til ”Chevalier de l’Ordre National du Mérite”.

Tiden gikk

Begrunnelsen var at Gunn Sissel Jaklin hadde styrket forholdet mellom Frankrike og Norge gjennom mange år. Men til tross for mange lovord, gikk tiden. Selv ikke etter at iTromsø omtalte saken for ett knapt år siden, ble det fortgang i prosessen.

Jaklin forteller at utnevnelsen egentlig skulle finne sted sommeren 2012. Men av ulike årsaken ble den utsatt.

Ble glemt

Etter det ble alt glemt. Jaklin valgte å sitte på gjerdet og ikke purre på ambassaden:

– Jeg hadde ingen grunn til å etterlyse medaljeseremonien. Selv hadde jeg ikke ventet noen utmerkelse fra Frankrike – fordi jeg selv valgte å trekke meg tilbake. Det var en nødvendig avgjørelse. Jeg kunne ikke kombinere rollene som politiker og konsul.

”Veldig fin

– Når medaljen endelig er i mine hender, skal jeg innrømme at den er fin. Når anledningen byr seg, skal jeg bære den med stolthet, sier eks-konsulen.

Den nasjonale fortjenstorden ble stiftet før jul i 1963 av daværende president Charles de Gaulle. I dag rangeres ordenen som den nest fremste etter Æreslegionen.