Krangelen mellom fylkesmannen og Tromsø havn har pågått siden sist vinter. Striden står om havbunnen utenfor Tromsø Mekaniske og tildekkingen Tromsø havn gjennomførte for å dekke til forurenset sjøbunn som fortsatt var sterkt forurenset etter miljømudringen.

Ikke godt nok

En etterkontroll gjennomført av Multiconsult i fjor viser at båter har vært i direkte berøring med tildekkingsmassene og at skadene på tildekkingslaget vil innebære stor risiko for ny forurensning av sjøbunnen i området.

– Slik fylkesmannen vurderer det, er det på det rene at tildekkingsmassene i det aktuelle området ikke har hatt tilstrekkelig erosjonsmotstand med tanke på påregnelig båttrafikk til og fra slipp og kaier ved Tromsø Mekaniske AS.

Det heter det i pålegget fylkesmannen har sendt Tromsø havn om utbedring og forsterkning av tildekkingslag på sjøbunnen i indre havn, med hjemmel i forurensningsloven. Fristen er satt til 10. desember 2014.

Feil adressat

Havnedirektør Halvar Pettersen mener saken er dem uvedkommende og viser til at den opprinnelige forurensningen utenfor Tromsø Mekaniske skyldes verftets virksomhet.

Via sin advokat viser Pettersen til at det er feil å gjøre dem ansvarlig for forurensning forårsaket av tredjeperson og mener fylkesmannen ikke har undersøkt hvem som står for forurensningen.

– Tromsø havn utbedret hele havnebassenget i tidsrommet 2011 til 2012, inkludert området foran Tromsø Mekaniske AS. Utbedringen besto i å legge nytt dekke med sedimenter, for å ”legge lokk” på den forurensede massen. Klagers oppfatning er at skadene på dekket er forårsaket av virksomheten til Tromsø Mekaniske, når større skip skal opp og ned slippen, skriver advokat Knut Reinert Skåre i klagen fra Tromsø havn.

Har påklaget vedtaket

Fylkesmannen i Troms mener området utenfor Tromsø Mekaniske både inngikk i søknaden fra Tromsø havn i november 2011 og i den påfølgende tillatelsen fra fylkesmannen.

– Tillatelsen ble ikke påklaget. Fylkesmannen i Troms mener det ikke er kommet fram saksopplysninger som endre bakgrunnen for det varslede vedtaket, heter det i fylkesmannens vedtak.

Fylkesmannen viser til at Tromsø havn kan søke Miljødirektoratet om å få dekket deler av kostnadene til utbedringen av sjøbunnen. Tromsø havn har benyttet seg av muligheten til å påklage vedtaket til Miljødirektoratet.