Kommunestyret skal i neste uke behandle en ny og ambisiøs plan for å øke den formelle kompetansen til de ansatte i byens barnehager.

– I dag er nesten 93 prosent av alle barn i barnehage. Da er det jo innlysende at vi må jobbe med kvaliteten i barnehagene – og det setter vi i gang med nå, sier Andreas Engen Willersrud, rådgiver for utdanningsbyråd Anna Amdahl Fyhn som er på ferie.

Mange ukvalifiserte

Ifølge Willersrud er det flere ting byrådet ønsker å ta tak i. Et av de viktigste satsingsfeltene er å få ned andelen ukvalifiserte ansatte.

I dag er det 24 pedagogstillinger som fylles av slike, der de ansatte har fått dispensasjon fra barnehageloven.

– Det er mangel på barnehagelærere i dag – det utdannes simpelthen ikke nok. En vei å gå for å få ned andelen ikke-kvalifiserte er å gi ansatte mulighet til å etter- og videreutdanne seg parallelt med den vanlige jobben, sier han.

Urealistisk

Ann Mari Milo Lorentzen, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i kommunen er enig i virkelighetsbeskrivelsen, men uenig i løsningsforslaget.

– Dersom det ikke blir gitt ekstra midler til den enkelte barnehagen, vil dette ikke være mulig å få til, sier hun.

Det vil ifølge henne ikke være realistisk å overlate ansvaret for kompetanseløftet til de forskjellige enhetene.

– Det må tilrettelegges fra sentralt hold, og det må som sagt følge penger med, sier hun.

I budsjettet

Andreas Willersrud skjønner bekymringen, men sier samtidig at ambisjonen fra byrådet er å finansiere tiltakene i planen.

– Vi tar med oss dette inn i budsjettarbeidet og vil komme tilbake med en finansieringsplan, sier Willersrud.

Han mener imidlertid at det ikke er mulig å vente med startskuddet for kompetanseplanen.

– Vi ønsker å få dette organisert på omtrent samme måte som i skolene, der det er sterkt fokus på kompetanseheving – både fra sentralt og lokalt hold. Det vil gjør nå er helt enkelt å få saken på dagsordenen, sier han.

SKEPTISK: Ann Mari Milo Lorentzen (til venstre) og Utdanningsforbundet mener at det må bevilges penger til kompetanseplanen – ellers er den urealistisk. Foto: CHRISTER PEDERSEN