I alt tre russiske seismikkskip skal ligge i vinteropplag ved den nå privateide Olavsvern, ifølge styreleder Gunnar Wilhelmsen i Olavsvern Group AS.

– Vi driver et sivilt anlegg hvor vi blant annet leier ut kaiplass, og agenten deres forespurte flere tilbydere før vi til slutt valgt, sier Wilhelmsen til iTromsø.

Mye mannskap

Han opplyser at minst to av skipene skal ligge i til kai ved Olavsvern fram til våren, mens det er mer usikkert hvor lenge det siste skipet blir liggende i Ramfjorden.

Wilhelmsen antar at skipene i tillegg til kaiplass også vil kunne ha behov for tilgang på ulike tjenester, både fra Olavsvern Group og øvrige deler av det lokale næringslivet.

– Skipene har bra mye mannskap om bord, og jeg regner med at de skal gjøre noe mens de ligger her i vinter, sier Gunnar Wilhelmsen.

Stort selskap

Ifølge TV2, som først omtalte saken, ankom det ene av seismikkskipene – ”Akademik Nemchinov” – Olavsvern mandag denne uken. Skipet er eid av ”Sevmorneftegeofizika” (SMNG), som på egne nettsider opplyser at de er det største marine geofysiske selskapet i Russland.

Olavsvern ble nedlagt som marinebase i 2009. I august 2013 ble anlegget solgt til Gunnar Wilhelmsens Triko AS og samarbeidspartnerne i Olavsvern Group AS for 38,1 millioner kroner.

Det er antatt at NATO opp gjennom årene brukte nærmere 4 milliarder kroner på den topphemmelige ubåtbasen, som hadde til hovedoppgave å støtte sjøforsvarets undervanns- og missiltorpedobåter.

Olavsvern Group har som mål å betjene økt petroleumsaktivitet i Barentshavet og det nordlige Norskehavet.