Troms fylke ligger nok en gang på topplista over landets klamydia-fylker. De siste årene har antallet positive prøver vært stabilt høyt, og i fjor var det hele 1067 kvinner og menn som fikk den lite hyggelige meldingen.

– Vi har etter sommeren gått igjennom en del prøvesvar, og vi har vel en følelse av at det har vært mange positive svar i høst, sier lege Gry H. Aandahl ved sosialmedisinsk senter Tromsø.

Tall fra folkehelseinstituttet viser samme tendens. September er utvilsomt den måneden flest får påvist smitte, og Aandahl tror ikke det er tilfeldig.

– Ferietiden og sommeren fører nok med seg en del. Det er en tid der folk er ute og reiser, og det oppstår mange nye forbindelser, sier hun.

Tok 150 prøver

I fjor ble det tatt totalt 1511 klamydiatester på sosialmedisinsk senter, fordelt på 1028 jenter/kvinner og 483 gutter/menn. 10, 2 prosent av prøvene var positive.

– Det er generelt et problem i Norge at vi ikke er gode nok på kondombruk – det er ikke spesielt for Troms eller Tromsø. Statistikkene viser jo kun hvor man har testet seg, ikke hvor man ble smittet, sier Aandahl.

Hun peker også på at de høye tallene kan bety at folk i nord er flinke til nettopp det å teste seg. Da sosialmedisinsk senter i fjor tilbød klamydiatest på Universitetet i Tromsø, var det mange som benyttet seg av tilbudet.

– Vi fikk hjelp av medisinstudentene, og tok vel 150 tester i løpet av den dagen. Det er jo en del, men vi hadde på forhånd advart mikrobiologene på UNN om at de ville få en del å gjøre, sier Aandahl.

Drop-in test

På Helsestasjonen ved ungdomshuset Tvibit, har testfrekvensen på Klamydiaøkt. Her er målgruppen litt yngre, med en hovedvekt mellom 16 og 19 år. Av 1200 prøver i året, er om lag hver femte positiv.

– For å nå flere, har vi satt en låst boks på toalettet, der de kan droppe prøven. De fyller ut et skjema og merker prøven sin, slik at det er samsvar. Når vi får tilbake positive prøver, gir vi beskjed slik at den det gjelder kan komme å få behandling, sier Randi Elisabeth Olsen ved helsestasjonen.

Tradisjonelt har andelen jenter som tester seg vært betydelig høyere enn andelen gutter, også på Tvibit. Men med den nye drop-in testen, har flere gutter testet seg.

– Gutteandelen har gått opp, og det er veldig bra. Det er spesielt viktig å nå guttene, for blant dem er andelen positive prøver høyere enn hos jentene, sier Olsen.

Ulike tester

En urinprøve er den enkleste måten å teste seg for klamydia på, og på Tvibit bruker både gutter og jenter denne metoden. På sosialmedisinsk senter tilbyr de imidlertid jenter og kvinner en sikrere test, som også er enkel å ta selv.

– For jenter og kvinner er prøver fra skjeden det sikreste alternativet. Det gjør man enkelt selv med en prøvepinne man får utdelt her, sier Aandahl.

Testen er gratis å ta, enten du velger å ta den på helsestasjon, på sosialmedisinsk senter eller hos fastlegen.

– Vi anbefaler alle å ta en test om de har kontakt med en ny partner, uavhengig om man har symptomer eller ikke. Ikke alle som blir smittet vil få symptomer, derfor er det viktig, sier Aandahl.