Da forslag til statsbudsjett ble lagt fram 8. oktober gikk senterleder for Framsenteret, Jan-Gunnar Winther, ut og sa at det likevel ikke blir makeskifte av tomt. Årsaken var at det ikke lå penger til utvidelse av Framsenteret i budsjettet i tillegg til at 60 kontorer i Framsenteret ville få uholdbare lysforhold som følge av hotellet.

Winther viste til at både Framsenteret, Statsbygg og Klima- og miljødepartementet ville beholde tomta på nordsiden av Framsenteret (parkeringsplassen) selv, med tanke på en framtidig Framsenter III.

Uakseptabelt

Nå bekrefter imidlertid Klima- og miljødepartementet at avtalen om makeskifte ikke er endret, slik Framsenter-lederen kunne oppfattes.

– Departementet ga i juni ifjor Statsbygg i oppdrag å sikre arealer for Framsenterets mulige fremtidige behov. Departementet var innforstått med at dette innebærer et makeskifte hvor parkeringsarealet ved Polaria selges til Tromsø kommune. Dette oppdraget til Statsbygg står fast.

Det skriver ekspedisjonssjef Hæge Andenæs i Klima- og miljødepartementet i en epost til iTromsø. Departementet har imidlertid nylig fått informasjon om at hotellet, slik det nå er planlagt på nordsiden, vil skygge så mye for det nåværende Framsenteret at det kan gjøre mange av kontorene ubrukelige.

– Hvis det er tilfelle, er det etter departementets syn ikke akseptabelt, og i strid med forutsetningene for oppdraget til Statsbygg. Vi vil derfor sende et tillegg til oppdraget til Statsbygg, der vi forutsetter at dette problemet blir løst, skriver Andenæs.

Til markedspris

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er glad for departementets avklaring og at det ikke hersker noen tvil om avtalen mellom partene om at kommunen bytter sin tomt på sørsiden av Framsenteret med Statsbygg sin tomt på nordsiden (parkeringsplassen).

– Jeg er svært glad for avklaringen. Det betyr at vi kan gå videre med planene som vi har jobbet med, og at det blir bytte av tomt, slik at Framsenterets behov om utvidelse ivaretas. Det jobbes med en tomtekjøpsavtale. Det er en forutsetning av tomta selges til markedspris. Det jobbes også med å finne løsninger på dagslysinnslippet til kontorene på Framsenteret, sier Hilmarsen.

Kommunen jobber med å inngå avtale med Statsbygg om makeskifte av tomt, og så inngå kjøpsavtale med Buchardt.

Jobbes videre

– Avtalen om makeskifte skal gjøres mellom Statsbygg, som eier arealet på nordsiden, og Tromsø kommune, som eier arealet på sydsiden. Statsbygg opplyser at avtalen fortsatt ikke er ferdig utformet i alle detaljer, og således ikke ferdigforhandlet, sier ekspedisjonssjef Hæge Andenæs.

Sist fredag hadde byrådslederen møte med Arthur Buchardt om hotellplanene. Om løsningen på lysforholdene betyr at hotellet blir mindre eller lavere, vet ikke Hilmarsen.

– Det jobbes med planene, mer vet jeg ikke. Jeg håper reguleringsplanen kan fremmes før jul, men jeg kan ikke garantere det.

Finner løsninger

Hotell-investor Arthur Buchardt sa til iTromsø 8. oktober at Framsenteret og Statsbygg fulgt hotellprosessen tett og deltatt på møtene til arkitektkontoret Snøhetta, for å tilpasse seg behovene til Framsenteret.

– Departementet mener at Statsbygg gjør en god jobb med planlegging og tilretteleggelse for framtidige utvidelser av Framsenteret. Vi opplever at samarbeidet med Tromsø kommune er bra. Departementet regner med at de ulike partene vil finne akseptable løsninger på de utfordringene som gjenstår, sier ekspedisjonssjef Hæge Andenæs i en kommentar til Buchardts uttalelser.

– Det har vært en beklagelig kommuniksjonssvikt mellom undertegnede og Klima- og miljødepartementet. Vi har snakket forbi hverandre. Jeg oppfattet å ha klar støtte fra departementet for mine synspunkter og har agert i god tro. Jeg har handlet i den tro, ofte kalt i god tro, om at det var forståelse og støtte for mitt syn. I etterkant av oppslaget i iTromsø viser det seg at det ikke stemte, sier Winther til iTromsø.

Beklagelig misforståelse

Senterleder Jan-Gunnar Winther sier feilinformasjon om hotelltomta ved Framsenteret skyldes en kommunikasjonssvikt.

– Det har vært en beklagelig kommuniksjonssvikt mellom undertegnede og Klima- og miljødepartementet. Vi har snakket forbi hverandre. Jeg oppfattet å ha klar støtte fra departementet for mine synspunkter og har agert i god tro. Jeg har handlet i den tro, ofte kalt i god tro, om at det var forståelse og støtte for mitt syn. I etterkant av oppslaget i iTromsø viser det seg at det ikke stemte, sier Winther til iTromsø.

helomvending: Framsenter-leder Jan-Gunnar Winther (til venstre) går tilbake på det han sa 8. oktober. Ellers på bildet byråd Britt Hege Alvarstein, hotellinvestor Arthur Buchardt og byrådsleder Øyvind Hilmarsen da tomtebyttet mellom kommunen og staten ble kjent i april 2013. Foto: Tom Benjaminsen