Forbrukerrådet i Finnmark og Troms forteller i ei pressemelding at gratiskonkurranser er en vanlig måte for uærlige selgere å få tak i e-post og telefonnummeret ditt.

Fortvilte forbrukere har tatt kontakt med dem etter at en regning for en gratis prøvepakke kom i posten.

- Mange av dem som har fått en regning, forteller at de fikk telefonen etter at de hadde deltatt i en gratiskonkurranse på nettet, forteller regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms i en pressemelding.

– Med tanke på at folk ender opp med å få en regning i posten for noe de ikke har kjøpt, eller blitt misledet til å kjøpe, må vi derfor fraråde folk om å delta i gratiskonkurranser. Velger du likevel å ta sjansen, så ikke oppgi telefonnummeret ditt, og opprett en egen e-postadresse som du ikke er redd skal bli fylt av reklame, utdyper Falch.

Uærlige hensikter

For selgere er det viktig å få e-postadressen din og telefonnummeret ditt slik at de kan selge barer og tjenester, sier hun. Samtidig kan også selgere med uærlige hensikter får tilgang til deg.

– Forbrukerne må være klar over at e-poster og telefonnummer som de oppgir, selges videre for markedsføring. Vær også oppmerksom på at ved å like Facebook-siden til en nettbutikk, sier du også ja til å bli oppdatert om tilbud, sier Helene Falch.

Sjekk vilkårene

Forbrukerrådet sitt råd er at du sjekker vilkårene for gratiskonkurransen, dersom fristelsen blir for stor.

– I vilkårene kan du for eksempel finne ut hvilke selskaper som kan distribuere e-postadressen din, og til hvilke typer firma de selger til. Det er ikke nødvendigvis lystig lesing, kan regiondirektøren fortelle.