I forslaget til nytt statsbudsjett foreslår regjeringen å kutte det økonomiske og faglige samarbeidet med 4H fra 2016. I tillegg avsluttes ordningen med gratis kontorhold hos landbruksavdelingen på fylkeshuset.

Siden starten av 1950-tallet har 4H og landbruksavdelingen hatt et tett samarbeid for å sikre opplæring og rekruttering til norsk landbruk. Som en del av samarbeidet har 4H fått leie gratis kontorer for å sikre tett dialog og kommunikasjon. 4H Troms har i dag to kontorer på fylkeshuset fordelt på en heltidsansatt og fire deltidsansatte. Daglig leder Anne Kari Eliassen og fylkesleder Eva Hodnefjell i 4H Troms frykter for følgene av de foreslåtte kuttene.

Dramatiske konsekvenser

– Regjeringen har som et av sine hovedmål at det skal være landbruk over hele landet. 4H er et viktig ledd i opplæring og interesseskapningen for landbruk, særlig i distriktene. Derfor mener vi at mulighetene for å nå regjeringens mål svekkes dramatisk ved å kutte samarbeidet med 4H, sier Eliassen og Hodnefjell.

4H har i Troms 17 ungdomsklubber, hvorav 5 i Tromsø, samt tre gårder som brukes som besøks- og opplæringssteder. I klubbene drives det aktiviteter og opplæring i blant annet landbruk, håndverk, ernæring, organisasjon og styreverv.

– Hvis vi får mindre statlig støtte samt at vi må bruke mer penger på kontorlokaler, vil det påvirke vår evne til å kunne følge opp lokalklubbene og gjennomføre aktiviteter for barn og ungdom lokalt. Det vil være veldig beklagelig, sier Eliassen.

– Uryddig ordning

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier til Dagens Næringsliv at leieforholdet som blant annet 4H har hatt med fylkesmennene representerer en uryddig ordning og blanding av roller.

– Denne ordningen står seg ikke i vår tid. Den kan sikkert ha sin historiske begrunnelse, men i dag må vi ha åpenhet rundt slike ordninger, sier Sanner i intervjuet med DN.

Dagens kontorleieavtale stammer tilbake til 1950-tallet da 4H samarbeidet tett med fylkeslandbrukskontorene. Da landbrukskontorene ble innlemmet hos fylkesmennene i 1993, fikk organisasjonen fortsette det tette samarbeidet med fylkeslandbrukskontoret.

Sanner sier at han er opptatt av at alle organisasjoner skal likebehandles og at støtte må søkes om på ordinært vis.

– Regjeringen bør heller gi flere fordeler til andre organisasjoner enn å kutte viktige goder som blant 4H drar stor faglig nytte av. For hver krone som staten gir oss i støtte, yter vi ti kroner tilbake til samfunnet, avslutter Eliassen.