Det forteller enhetsleder for det kommunale boligkontoret, Roar Stangnes.

Ifølge ham har dagens regler gått ut på dato for lengst.

– Dagens regler ble vedtatt i 1977 og hadde utgangspunkt i behovet for kommunale tjenesteboliger. I dag er situasjonen en helt annen – nå er fokus på å skaffe boliger til vanskeligstilte, sier han.

Uoversiktlig

At kartet ikke har stemt med virkeligheten har gjort det tungvint og byråkratisk både for boligsøkerne og Boligkontoret.

– De nye reglene vil gjøre det enklere å søke bolig – og det vil bli enklere å forvalte. Det blir også klarere regler for klagebehandling, sier Stangnes.

Så for å harmonisere praksis med retningslinjer vedtok byrådet i sitt siste møte hvordan de cirka 840 boligene som kommunen disponerer skal fordeles.

Felles kriterier

Borte er også de forskjellige boligkriteriene, forteller Stangnes videre.

– Nå søker man på eksempelvis eldrebolig, trygdebolig, rusbolig eller andre typer boliger. Det vil man ikke gjøre i fremtiden – da søker alle «kommunal bolig», sier han.

Dette skal gjøre det enklere og mer rettferdig – ikke minst fordi man bruker samme søkeskjema.

– Og det er den enkeltes totalbehov som avgjør om man får eller ikke får kommunal bolig, sier han.

Ytterligere en forandring som vil få konsekvenser for leietakerne i de kommunale boligene, er at leiekontrakten blir tidsavgrenset.

Treårige kontrakter

– Leiekontraktene blir treårige. Tanken er at en kommunal bolig skal være midlertidig og at man skal prøve å finne annen bolig, sier Stangnes.

Derfor vil leietakerne være nødt til å kunne dokumentere at de har prøvd – og ikke lyktes – i å skaffe seg egen bolig.

– Om de kan dokumentere dette vil de kunne utredes på nytt for å få kommunal bolig, sier Stangnes.

UT PÅ DATO: Roar Stangnes på Boligkontoret sier at reglene for å få kommunal bolig var overmodne for utskifting. Foto: Tom Benjaminsen