Trond Stormo i Aktiv Nord Skadedyrkontroll sier at to varme somre på rad har gitt gnagerne fritt spillerom. Nå invaderer de hus og hytter – noe som har økt bruken av giftstoff betraktelig denne høsten.

Tomme lagre

– Men det er ikke bare mye mus som gjør at de vanlige utsalgsstedene er i ferd med å gå tomme for musegift. Nye regler, som snart trer i kraft, gjør at leverandørene er avventende, konstaterer Stormo.

Denne uken har han og medarbeiderne avdekket flere store musebol i boliger.

– Etter størrelsen å regne, kan det tyde på at disse bolene har vært tilholdssted for flere titall mus.

I veggene

Ifølge Stormo er mus i vegger og tak/gulv det mest vanlige. Det blir avdekket ved at huseieren hører aktiviteten og iverksetter tiltak.

– Vi har hatt flere oppdrag hvor det har vært nødvendig å rive vegger og ta ned takplater for å komme til. Da snakker vi både om et betydelig omfang og store kostnader for å bli kvitt ondet, sier Aktiv Nord-eieren.

Gift nok

Trond Stormo forsikrer at han har giftstoff nok:

– Men de nye bestemmelsene sier at vi kun kan formidle gift i lukkede bokser som lukkes og åpnes med nøkkel – såkalte åtebokser. Og da skal det bare benyttes gift i seig masse. Pulver er forbudt på grunn av spredningsfaren.

Forebyggende

– På sikt håper vi å kutte ut giftstoffene. I stedet skal vi drive forebyggende arbeid og blant annet montere musesperre i ulike varianter, sier Stormo.

Les også: Muselort veltet ut av veggene

Butikksjef hos Felleskjøpet, Randi Simonsen, opplyser at de ikke har hatt musegift på to uker.

– I høst er salget økt med 50 prosent. Vi har en ny forsendelse på gang, men det er uvisst hvor mye vi får inn, sier hun.

Også hos Plantasjen er lageret tomt. De har kun musefeller igjen, får iTromsø opplyst.

MUSEBOL: Dette bolet ble avdekket i en tromsøbolig denne uken og besto av bånd fra gamle musikkassetter. Foto: Aktiv Nord
Det beste våpenet mot gnagere er gift i åtebokser. Foto: John Strandmo
Foto: John Strandmo