Et ungt russisk barn ble tidligere i høst plukket opp av barnevernet på vei hjem fra skolen og akuttplassert i et fosterhjem. Dette på bakgrunn av at skolen hadde sendt inn en bekymringsmelding til barnevernet.

Guttens mor og far bor og jobber i Tromsø, og var kjappe med å koble inn russisk barnevern og den russiske ambassaden da de mente barnevernet i Tromsø ikke samarbeidet med dem. Saken ble deretter kommentert på sosiale medier av Russlands barneombudsmann, Pavel Astakhov, noe som har ført til stor oppmerksomhet rundt saken i russiske medier. En russisk nettavis antyder blant annet at noe barnet har sagt på skolen har blitt oppfattet feil, noe som førte til at barnevernet ble koblet inn i saken.

iTromsø har vært i kontakt med barnets foreldre, som er fortvilte og sjokkerte over behandlingen de har fått. De har for øvrig sendt sitt andre barn hjem til Russland, i frykt for at også dette skal bli hentet inn av barnevernet. Foreldrene mener også en språklig misforståelse er bakgrunnen for det hele, men at deres stemme ikke når gjennom.

Les også: Vil hjelpe barnehageansatte med å avdekke overgrep

Krenket Wien-konvensjonen

Foreldrenes norske advokat, Olav Sylte, kan bekrefte at russiske myndigheter er koblet inn, og at de nå jobber opp mot Fylkesmannen for å løse konflikten.

– En av grunnene til at denne saken har fått så stor oppmerksomhet i Russland, er at russiske myndigheter mener norske myndigheter har krenket Wien-konvensjonen, ved å ikke informere russisk barnevern om denne saken, forteller Sylte til iTromsø.

Han opplyser at barnevernet i Finnmark lenge har hatt et samarbeid med det russiske, men at et slikt samarbeid ikke finner sted i resten av landet. Den pågående saken har derimot satt dette på dagsordenen.

– Russlands visekonsul har vært i møte med Fylkesmannen i Troms for å sørge for at russisk barnevern kommer i en posisjon der de kan bistå det norske barnevernet. Både i denne saken og i lignende saker i fremtiden, sier Sylte.

Den omtalte saken med barnet er ifølge advokat Sylte ferdigbehandlet fra barnevernets side, og har også var nylig til behandling hos fylkesnemnda. Der skal fylkesnemnda ha opprettholdt barnevernets anbefaling om å ikke utlevere barnet til foreldrene sine igjen.

– Jeg vil ikke kommentere noe utover at foreldrene er fortvilte over konklusjonen, konstaterer han.

Les også: Bufetat-ansatte må flytte

Massiv medieomtale

Sylte har som følge av saken blitt nedringt av russiske medier, som har tatt denne saken svært alvorlig.

– Jeg har fått en rekke henvendelser fra russiske radio- og TV-kanaler, samt aviser. I Russland er dette blitt en ganske stor sak, forteller han.

Også enhetsleder for barnevernet i Tromsø, Elisabeth Kræmer, sier hun har blitt kontaktet av russiske medier.

– Jeg har blitt oppringt av en rekke utenlandske nummer, som jeg antar er russiske medier. Det eneste jeg har å kommentere i denne saken er at norsk lov og lov om barnerettigheter gjelder alle barn som oppholder seg i Norge, ikke bare dem med norsk statsborgerskap, sier hun til iTromsø.

Hun legger til at saken i seg selv ikke er spesiell, men at oppmerksomheten den har fått er det.

– Vi behandler den som en hvilken som helst sak, men den blir jo naturligvis litt spesiell når russiske myndigheter blander seg inn, konstaterer hun.

Jobber videre

Russlands visekonsul i Nord-Norge. Igor Lapitskiy, bekrefter at han har vært i møter med Fylkesmannen og at det jobbes aktivt med saken.

– Grunnet sakens ømfintlige natur ønsker jeg ikke å gå inn på detaljer, da det kan påvirke det videre arbeidet, sier han.

Han forsikrer imidlertid at russiske myndigheter arbeider med saken på et høyt nivå.

Til topps

Assisterende konstituert fylkesmann, Ingrid Hernes, forteller at det stemmer at hun har møtt den russiske visekonsulen.

– Vi har ikke kjennskap til den konkrete saken, og den var ikke tema på møtet. Det var et informasjonsmøte hvor vi gikk gjennom hvordan gjeldende barnevernslov fungerer her for utenlandske borgere, forteller hun.

Ifølge Hernes var heller ikke fremtidig samarbeid med russisk barnevern et tema, men hun opplyser at de vil ta det opp med barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Vi må se nærmere på hvordan vi skal håndtere dette videre, sier hun.

Hun ønsker foreløpig ikke å kommentere russiske myndigheters påstand om at Norges praksis bryter med Wien-konvensjonen.

– Det har vi ikke gått inn på i det hele tatt, men jeg er klar over at de har kommentert det. Det er et spørsmål for departementet, sier hun.

iTromsø har vært i kontakt med departementet, men barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ønsker ikke å kommentere saken.

FULGT PROSEDYRE: Elisabeth Kræmer, enhetsleder for barnevernet i Tromsø, sier saken ikke skiller seg noe ut, og at barnevernet har behandlet den som alle andre saker. Foto: CHRISTER PEDERSEN