I disse dager meldes det om et historisk nordlysutbrudd som kan slå ut strømmen. Store solutbrudd kan gi ekstremt mye nordlys - kanskje det største utbruddet på 25 år.

Fotograf Frode Abrahamsen tipser om flere aktuelle steder du bør oppsøke, både i og rundt Tromsø, dersom du vil få gode nordlysbilder.

Han mener det kan lønne seg å dra et stykke fra bysentrum. Dette for å unngå lysstøy som hindrer kameraet fra å kunne ta best mulig bilder.

- Varden på Tromsøya er en grei plass å være, og generelt på nordsiden av øya der det er lite lys. Tromsdalen, helt innerst i dalen, er også en mulig plass. Fjellheisen kan gå, men her vil du slite med lysstøy fra Tromsø, forklarer Abrahamsen.

Ellers nevner han Tønsvika, Oldervika, Snarby og Berg som gode plasser å oppholde seg på fastlandet.

- På Kvaløya er det også mange steder som er fine. Kattfjordeidet og Ersfjordbotn er spesielt populære plasser, mener fotografen.

Dårlige utsikter

Meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga for Nord-Norge opplyser imidlertid om at utsiktene for å få med seg det største nordlysutbruddet siden 1989 er svært dårlige i Tromsø-området.

- Det er ventet regn og gråvær hele dagen, men vi får ei vending her i kveld som kan føre til brudd i skydekket, sier han.

Ifølge Robertsen ser det bedre ut i indre strøk.

- Det er vestavinden som blir dominerende, og da kan man få klarvær på innlandet. Skal det være sjanse for å få med seg lysshowet, må man imidlertid helt inn mot svenske- og finskegrensen, forklarer han.

- Vil det hjelpe komme seg opp i høyden?

- Nei, det er et såpass tykt skydekke som kommer inn nå at jeg ikke tror man kommer seg over det, sier han.

- Hiv deg i bilen

Naturfotograf Ole Christian Salomonsen er klar på hvor han tar turen for å få et glimt av nordlyset.

- Jeg kjører om så til Sverige eller Finland når det blir dårlig vær. Skibotn og Kilpisgrensen er jo bare to timer unna: Kok opp kaffe, hiv deg i bilen med en kompis og dra på tur, oppfordrer nordlysfotografen.

Han peker på at vi med lyngsalpene har værskiller, og at det ofte er bedre vær der. Ellers anbefaler han Kvaløya for nordlysfotografering.

- Det er jo ei stor øy med mange fine lokasjoner. Ikke vær redd for å kjøre litt rundt. Her om dagen var det helt overskyet her, men jeg satt på en kompis til Kattfjorden og der var det helt klart og et vanvittig nordlys, sier Salomonsen.

Fotograf Frode Abrahamsen