På søndag er det klart for at de som ønsker det kan samle seg for å dele sorg og finne livsglede. Det er nemlig det Hjertefred handler om.

– Vi samles for å minnes de vi har mistet og dele sorgen med andre. Samtidig er Hjertefred et arrangement som skal minne oss om at livet er godt og vakkert med sorg som en naturlig del, sier initiativtaker Julia Thuve Hovden.

Minnes sønnen

Selv minnes hun sin førstefødte sønn som døde etter bare tre uker i 2007.

– Det var selvfølgelig en vanskelig opplevelse og er noe man bærer med seg, sier hun.

Samme året ble hun kjent med verkene til Hjertefreds initiativtaker kunstneren Bjørg Thorhallsdottir som synliggjør sorg. Året etter hørte hun om Hjertefred for første gang.

Allehelgensdag

– Da ville jeg reise ned til Sandvika for å delta, men på den tiden var jeg høygravid.

I 2012 fikk hun med seg moren, Elisabeth Thuve, og arrangerte Hjertefred for første gang i Tromsø med støtte fra Tromsø kommune. Det skjedde på søndagen nærmest Allehelgensdag den 1. november, som er dagen for å minne sine døde.

– Det er kjempeflott å få gjøre dette for tredje gang. Dette var et arrangement jeg selv savnet da sorgen var fersk og åpen, sier Thuve Hovden.

SE OGSÅ: Barneforestilling om sorg

Tabu

– De tilbakemeldingene vi har fått tyder på at folk synes det er godt å være her. Selv om man ikke kjenner hverandre har man her et rom hvor man kan dele sorgen. Flere sier de har opplevd å få forløst gammel sorg, kanskje særlig i forbindelse med små barn som har gått bort. Dette er jo ellers noe man ikke snakker om, forklarer Elisabeth Thuve.

De to mener at en bevissthet rundt egen dødelighet er med på å gi et rikere liv. Med sitt arrangement ønsker de å bryte ned noen av samfunnets tabuer rundt døden. Samtidig understreker de at arrangementet ikke bare er for dem som vil huske sine døde.

– Sorg kan være så mangt, og kan kanskje oppstå etter en skilsmisse, tapt arbeidsevne eller funksjonstap, sier Thuve Hovden.

Også for barn

– Det finnes så mange uskrevne regler i samfunnet vårt, men sorg er ikke en følelse man skal ha dårlig samvittighet for. Den finnes det ingen fasit på. Jeg tror vi kan lære mye av barn som skifter naturlig mellom følelser i slike situasjoner. De går fra å være triste det ene sekundet, til å leke og ha det artig før de kan oppleve sinne for at noen de er glade i har gått bort, sier Thuve.

Derfor gir det seg selv at unger er en naturlig del av Hjertefred.

– Dette kan være en fin innfallsport for foreldre som opplever det vanskelig å snakke med ungene sine om sorg, sier Thuve Hovden.

Målet for søndagen er klart:

– Vi håper folk kan gå herfra med varme inni seg og håp i hjertet. Kjernen i livet ligger tross alt i kontakten vi har med hverandre, avslutter de to arrangørene.

I videoen øverst i saken kan du se glimt fra fjorårets arrangement.

ARRANGØRER: Julia Thuve Hovden og moren Elisabeth Thuve arrangerer Hjertefred for tredje gang på Skansen. ALLE FOTO: ÅSGEIR JOHANSEN
SAMLINGSSTUND: Hvert år samler stadig flere folk seg på Skansen.
UNDERHOLDNING: Forrige år var Lillekoret fra Steinerskolen et av mange innslag fra scenen.
GLEDE: Hjertefred skal også være en stund for glede, noe Ane Løvberg (6) ga klart uttrykk for.