– Jeg har forsøkt å samle noen av de utallige historiene om fiskebåter og fiskere i Troms fylke for å bevare flest mulig for ettertiden. Kystnæringen blir stadig mindre i omfang og mange av de gamle fiskehistoriene står i fare for å forsvinne når de gamle fiskerne stadig blir eldre og til slutt går bort, forteller forfatter Ronny Trælvik.

Historiesamlingen har nå endt opp i bokform. «Båtan og havet» er navnet på Trælviks nye verk som gis ut av hans eget forlag, «Bok i Nord», og skal nå være tilgjengelig i diverse bokhandler.

Spennende kystkultur

I et års tid har Trælvik reist rundt i hele fylket for å hente inn historier og bilder fra både eldre og nyere tid. 44-åringen fra Senja forteller at han praktisk talt vokste opp i en båt og at han har stor interesse for alt som kan flyte på vannet.

– Målet med boka er å gi et lite innblikk i den rike og varierte kystkulturen som vi har i Troms fylke. Eldre personer vil kjenne igjen mange av båtene og det ramsalte miljøet rundt om i byer og fiskevær. Jeg håper også at den litt yngre generasjonen vil fatte interesse for boka – fordi den forteller om ei tid som var og litt av utviklinga fram til våre dager. Boka inneholder også hele to kapitler om Sommarøy i Tromsø kommune, sier Trælvik.

Barnebok for voksne

På samme tid som Trælvik gir ut boka «Båtan og havet», gir han også ut en bok ved navn «Gullkorn fra ungan» som er en samling av spesielle replikker fra barn.

– Mange fornøyelige replikker er samlet i denne boka. Barn har en spesiell formidlingsevne som skiller seg fra voksne og ting de sier kan være både veldig morsomt og være til viktig ettertanke for oss eldre, forteller Trælvik.

Senjaværingen forteller at han i arbeidet med boka har reist rundt til en rekke barnehager og skoler for å prate med barn om mange forskjellige temaer. I tillegg har han også fått tilsendt flere gode replikker fra foreldre som har latt seg fascinere over ting som barna deres har sagt.

– Jeg har også hentet litt inspirasjon fra min egen sønn som nå er ti år gammel. En dag for noen år siden sa han til meg «Først blir man fotballstjerna. Så blir man glømt. Og så blir man trenar.» Jeg syntes det utsagnet var utrolig morsomt samtidig som det viste hvor stor innsikt en liten gutt kan ha. Jeg tror mange av replikkene som jeg har samlet i boka kan være god lesning for de litt eldre leserne, avslutter Trælvik.

Dobbeltutgivelse: Trælvik gir samtidig ut en samling av barnereplikker for voksne. Foto: Egil Rogstad
Illustratør: Unge Linnea Bjørnslett Ludviksen (10) har tegnet alle illustrasjonene i boka «Gullkorn fra ungan». Foto: Bok i Nord