– Skulle det skje et brudd i demningen, vil det naturlig nok få store konsekvenser for infrastrukturen og boligene her i nærområdet, forklarer kommunens prosjektleder, landskapsingeniør Henriette Robertsen.

Dobbelt så dyrt

Selv om Robertsen ser på det som lite sannsynlig at dette vil skje, kan man tydelig se at demningen er i forfall på deler av strekningen på vestsiden av Prestvannet ved den lille brua.

– Det er tidligere påvist lekkasje omkring overløpet, samt at det er registrert at en spuntvegg av tre kommer opp gjennom asfaltdekket som er lagt på toppen av dammen, påpeker Robertsen, før hun legger til:

– Vi håper å få fjernet noe vegetasjon før nyttår, så går vi i gang med resten av arbeidet neste høst når hekkeperioden for fuglene her er ferdig. Da skal vi bygge nytt overløp på brua, spuntveggen av tre som kommer opp gjennom asfaltdekket skal bankes ned, bakkenivået skal heves med 50 centimeter og vi skal få på plass en tappeanordning, forteller hun.

For ganske nøyaktig ett år siden skrev iTromsø at byrådsleder Øyvind Hilmarsen ville legge fram et forslag i kommunestyret om å bevilge 4,6 millioner kroner til å sikre demningen ved Prestvannet. Det fikk han gjennomslag for, men etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk sett på saken, ble det klart at det måtte gjøres et langt mer omfattende arbeid enn det kommunen hadde sett for seg. Dermed økte prislappen til ni millioner.

Les også: Fikser turstien.

Komplisert jobb

– De slo fast at demningen var i bruddkonsekvensklasse 3, noe som innebærer krav om ganske kraftige utbedringer. Det er en jobb vi bare må påta oss, da vi mener det er svært viktig å ivareta den naturperlen som Prestvannet er, forklarer byrådslederen.

Jobben har ifølge Robertsen vært lyst ut på anbud i to runder.

– Det er ikke så mange entreprenører som har mulighet til å gjøre en slik jobb som faller inn under konsekvensklasse 3, dermed har dette tatt tid. Nå har vi imidlertid fått inn to anbud, forklarer hun.

Når arbeidet står ferdig, forhåpentlig før jul til neste år, vil strekningen fremstå som noe annerledes.

– Det vil bli mye mer åpent her, ettersom vi er pålagt å fjerne en god del vegetasjon. Vi har forsøkt å kjempe mot dette, men kravene fra NVE er helt klare. Grunnen til at vi må fjerne trær er fordi vi må være sikre på at røttene ikke trenger inn i demningen, forklarer prosjektlederen.

Les også: Fuglefenomen på Prestvannet.