Kommunestyret har vedtatt å legge Tromsøs nye skytebane i Kjoselvdalen i Tønsvika. Men i dagens kommunestyre tok Høyre-representanten opp saken på nytt - i spørsmålsrunden i kommunestyret.

Gunnar Pedersen mener at en utredning fra 2006, gjort av Sweco Grøner, viser at Kjoselvdalen er uegnet som skytebane blant annet på grunn av støyen som en slik bane vil genere for beboerne i Tønsvika.

- I dag er det to skytebaner i Kjoselvdalen som er til stor sjenanse for naboene. Hvordan vil det bli med økt støy når det skal plasseres fem nye baner inn i dalen - spesielt når det i dag er ekkovirkningen fra skytingen som er mest plagsom? spurte Pedersen.

Motstanden i Tønsvika mot den nye skytebanen har vært stor. Pedersen mener kommunestyret må behandle skytebanesaken på nytt.

- Det virker ikke som kommunestyret visste om denne utredningen. Det er 86.000 beboere i Norge som er plaget av støy fra skytebaner. La ikke 200-300 tønsvikinger bli en del av den statistikken, sa Pedersen fra talerstolen.

Til iTromsø sier Pedersen at skytebanen må legges til Simavika, som også var byrådets opprinnelige innstilling.

- Der er det ingen naboer som blir plaget av støy. Det er to hytter slom må flyttes. Det er alt, sier Pedersen.

Ordfører Jens Johan Hjort svarte Pedersen:

- Jeg kan ikke sende saken tilbake til kommunestyret men jeg er trygg på at en konsekvensutredning eventuelt vil avdekke forhold som vil diskvalifisere Kjoselvdalen som skytebane. Og sitter Gunnar Pedersen med informasjon som gjør at kan spare penger, så  vil vi gjerne ha den, sa Hjort.

Uforståelig

Marit Lilland er en av beboerne i Tønsvika som vil bli sterkest berørt hvis skytebanen blir anlagt i henhold til de nåværende planene som foreligger. Hun synes svaret fra ordføreren er rart med tanke på hvor mye penger som har blitt brukt og vil fortsette å brukes på denne saken.

- Sweco Grøner utførte jo en utredning i 2006 som konkluderte med at Kjoselvdalen er et uegnet sted for den nye skytebanen. Minimumsgrensene ifølge regelverket er at skytebaner skal ligge minst 1 km unna bebyggelse - hvis man anlegger støyvoller.

Hun forteller at Sweco Grøner kom fram til at avstanden mellom den planlagte skytebanen og de lokale beboerne ville bli mye mindre enn dette.

- Her er det snakk om 600 meter, og ekkoeffekten fra skuddene vil ikke kunne begrenses av støyvoller heller. Ifølge regelverket så er det altså snakk om en minimumsgrense på 2 km. Alle disse pengene de bruker på disse utredningene blir som å kaste penger ut av vinduet, sier hun fortvilet.

Lilland sier videre at de vil gjøre alt som står i deres makt for å hindre byggingen av skytebanen.

- Vi kommer til å kjøre denne saken så langt vi kan. Også hvis dette ender i retten så er vi klare til å ta opp den kampen, fastslår Lilland.

BLINKET UT: 19. juni i år vedtok kommunestyret med stort flertall Kjoselvdalen som byens nye store skytebane. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen