I regi av UNN ble det onsdag og torsdag arrangert kurs på Fyrhuset på Åsgård med temaet «Barn som pårørende». Foredragsholdere fra hele landet var kommet for å prate til ansatte ved UNN om hvordan man som sykehus kan håndtere situasjoner der barna er de pårørende.

– Fra og med 2010 ble helsepersonell lovpålagt å ivareta mindreårige som pårørende, noe vi frem til nå ikke nødvendigvis har vært så flinke til. Vi er vant til å pleie syke folk, ikke ta ansvar for barna deres, forklarer Eva Jensaas ved kreftavdelingen på UNN.

Snakke, ikke pleie

Siri Gjesdahl, leder for kompetansesenteret Barns Beste, var en av foredragsholderne på onsdag. Hun mener det er viktig å se på barna som friske, men med et behov for informasjon.

– Det er jo i utgangspunktet ikke barna som er syke, så vi skal ikke behandle dem. Men det er viktig at vi snakker med dem om hva som skjer. Fra gammelt av har man hatt den tankegangen at «det de ikke vet, har de ikke vondt av», men jeg mener dette er feil. For når barna blir holdt i skyggen skaper de seg fantasier og skrekkscenarioer, sier Gjesdahl.

Et økt fokus på åpenhet er derfor viktig i hennes øyne, noe temaet for denne konferansen nettopp var.

– Vi må bli flinkere til å snakke med barna, de forstår ofte mye mer enn vi tror, konstaterer hun.

Må satse på lederne

Gjesdahl dro under foredraget frem eksempler fra sykehus på Sørlandet, der rutinene for å registrere og ta vare på de pårørende barna var veldig dårlige. Hun mener dette har vært situasjonen på de fleste norske sykehus, men at det jobbes med å forbedres. Konstituert visedirektør på UNN, Elin Gullhav, sier de nå har et økt fokus på å få bedre rutiner også på UNN.

– Dette er et veldig viktig område å forbedre, noe dette foredraget er et ledd i. I tillegg er vi nødt til å jobbe systematisk opp mot lederne for hver avdeling, slik at de igjen kan få rutiner for sine ansatte, sier Gullhav, som også lover å ha et økt fokus på temaet fremover.

– Vi må naturligvis følge dette opp i alle ledd, for å sørge for at det er en fremgang, konstaterer hun.