Hvert år gjennomfører ti russiske og ti norske elever tredjeåret på videregående sammen på en norsk-russisk skole i Murmansk. På tross av et kjøligere politisk forhold mellom Norge og Russland, satses det stadig mer på det norsk-russiske skoletilbudet.

– Dette er Norges eneste gjenværende utenlandstilbud i Russland for videregående-elever. Vi har hat et veldig godt og fruktbart samarbeid som vi synes er viktig å videreføre til tross for et kjøligere forhold på øverste politisk hold, forteller fylkesråd for utdanning i Troms fylke, Roar Sollied (V).

Fordelaktig samarbeid

Alle russiske elever som består skolegangen på den norsk-russiske skolen, kvalifiserer seg får høyere utdanning i Norge. Ifølge Sollied har flertallet av de russiske elevene gjennom skoletilbudets 7-årige historie gått til Universitetet i Tromsø.

– Det er viktig med et godt folk til folk-samarbeid i nordområdene. Både russere og nordmenn nyter fordeler av hverandre gjennom den norsk-russiske skolen, og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger både fra elever, ansatte og russiske myndigheter, forteller Sollied videre.

Nå vurderer fylkesråden å utvide skoletilbudet med ti elevplasser, fem ekstra til hvert land.

– Ingenting er vedtatt enda. Skolens eget styre ser på det nå, men hvis det praktisk lar seg gjøre, kan det gå mot en utvidelse. Dette er et viktig tilbud, spesielt med tanke på at det er det eneste gjenværende i landet, og da bør enda flere elever få mulighet til å gjennomføre dette spennende skoleåret, sier Sollied.

Fornøyde elever

– Jeg trives veldig godt i Russland og angrer ikke på at jeg tok dette spesielle skoleåret. Det er et veldig godt samhold i klassen og vi lærer noe nytt om hverandre og hverandres kultur hver dag i tillegg til at jeg har begynt å lære meg russisk ganske bra, sier en av de norske elevene, Jherben Bantolo.

Også russiske Andrej har bare positive ting å si om tiden sin på den norsk-russiske skolen. Han sier at elevene lar politikk være politikk og at det er språket som er den eneste virkelige forskjellen på elevene.

– Dette er en flott mulighet for meg til å lære meg både engelsk og norsk. Man blir kjent med mange nye folk og er veldig spennende å få lov til å besøke Norge, og jeg har absolutt lyst til å studere her hvis jeg får muligheten til det, avslutter Andrej.

Klassekamerater: Russiske Andrej (til venstre) og norske Jherben har bare positive erfaringer med den norsk-russiske skolen. Foto: Egil Rogstad