Salgsutstillingen ble åpnet torsdag kveld, og innbefatter blant annet litografier, skulpturer, malerier og tegninger. Hovedtanken bak verkene er ifølge kunstneren selv eksistensiell av natur.

– Jeg bærer ofte på litt dype spørsmål, og gjennom disse verkene har jeg prøvd å dra ut essensen av det jeg lurer på. Samtidig så er det mange og varierte utgangspunkt for hvert enkelte verk, forteller Righard.

Les også: Hun etablerer nytt selskap.

Bereist

Den svenske kunstneren har blant annet en bachelorgrad fra Royal Academy of Fine arts i Antwerpen, og har hatt studieopphold i blant annet Tanzania og Australia. Dette er også noe han mener blir avspeilet i kunsten hans.

– Det å reise rundt og oppleve andre kulturer er veldig inspirerende. Det er noe man kan lære veldig mye av, mener Righard.

Nå er det Tromsø som står for tur, og det er ifølge svensken selv ingen tilfeldighet. Tromsø er nemlig blitt en snakkis i kunstmiljøet.

– Alle snakker om Tromsø og hvor fint det er. Derfor er jeg svært glad for å kunne være her og oppleve byen, sier Righard.

Les også: Balke digitalisert.

Prøve å gå videre

Mange av verkene har et barn som stiller spørsmål som utgangspunkt. Også kongekrone er et visuelt aspekt som går igjen i maleriene.

– Jeg har for eksempel et ustilt bilde hvor kongefiguren spør hvordan man skal takle å ha blitt såret i barndommen. «Man skal være glad for at man ikke er barn lenger,» svarer den andre personen.

Meningen med bildet er ifølge kunstneren å rette et blikk på noe som han anser som den unødvendige psykoanalysen.

– I mange tilfeller er det bedre å prøve å gå videre etter at noe tungt har skjedd, i stedet for å dvele ved det og la sorgen tære deg opp.

Les også: Dystre bestillinger.

Prøver for mye

Også det at vi mennesker ofte prøver å være så mye bedre enn det vi kanskje har kapasitet til å være, kan bli problematisk i noen sammenhenger, mener Righard.

– Jeg synes vi bør være mer kritiske til hvordan vi utøver dette ønsket. Ofte kan det føre til at våre handlinger får andre utfall enn det som er intensjonen vår.

Eier av galleriet, Cathrine Krane Vassmyr, er naturlig nok svært fornøyd med å kunne vise fram Righards kunst.

– Orion er en svært dyktig kunster, og dette er første gang vi har originalmalerier fra ham på utstillinger, så dette er jeg veldig fornøyd med, fastslår Vassmyr.

Fornøyd eier: Cathrine Krane Vassmyr er strålende fornøyd med å kunne vise fram og selge kunsten til Orion Righard. Utstillingen varer fram til den 20. november. Foto: Pia Engman