Etter andre verdenskrig emigrerte flere tyskere til Chile for å slippe unna forfølgelse i hjemlandet. Her etablerte rundt 300 av dem en liten koloni sør for hovedstaden Santiago som etter hvert utviklet seg til å bli nærmest en kult.

Kolonien, kalt Colonia Dignidad, ble ledet av tyske Paul Schäfer som hadde rømt fra Vest-Tyskland etter anklager om barneovergrep. Gjennom vold, tortur og tvangsmedisinering av egne innbyggere styrte han stedet med jernhånd. Under det chilenske statskuppet i 1973 samarbeidet han med det hemmelige chilenske politiet og tillot at chilenske motstandere av det nye styret ble fraktet til kolonien der de ble torturert og drept.

Dette har nå blitt utgangspunktet for en ny Hollywood-film med flere kjente skuespillere i sentrale roller. Under researchfasen skulle det også vise seg at en kvinne fra Tromsø skulle få en viktig rolle.

Naiv student

En gang tidlig på 90-tallet ferierte norsk-chilenske Marcela Douglas (43) i området. Den unge antropologi-studenten ble nysgjerrig på stedet kalt Villa Baviera (den bayerske landsbyen) og bestemte seg for fokusere sin doktorgradsavhandling på dette stedet.

– Jeg ble veldig nysgjerrig på innbyggerne og deres historie, og ung og naiv som jeg var tenkte jeg at de historiene skulle jeg få uten store problemer, forteller Douglas.

På 90-tallet var fremdeles kolonien strengt avskjermet fra omverdenen. Styret ville slett ikke slippe henne inn i landsbyen eller prate med henne, og dermed ble Douglas sittende alene utenfor landsbyporten.

Hun ga seg imidlertid ikke med det første, og da landsbyledelsen så at hun var bestemt på sitt oppdrag og ble værende over lang tid, åpnet de seg etter ett års tid gradvis mer opp. Douglas fikk lov til å bo inne i kolonien og etter hvert som tiden gikk, begynte innbyggerne å fortelle henne om deres liv inne i kolonien.

Tortur og drap

Douglas forteller at hun så vidt som hun vet er den eneste i verden som har fått lov til å skrive forskningsbasert materiale fra innenfor landsbyportene, og det er nettopp derfor hennes materiale er blitt et viktig grunnlag for den kommende filmen.

– Folket der inne var og er fremdeles sterkt stigmatisert grunnet koloniens historie. Nazistiske bånd fra Tyskland og Schäfers samarbeid med det forhatte militærstyret gjorde at verken Chile eller Tyskland ville ha noe med stedet å gjøre. Det er bare å tenke seg hvordan vi nordmenn hadde reagert hvis en gruppe tyskere hadde etablert et lignende sted i Norge etter krigen, sier Douglas.

Det er først de siste årene at koloniens innbyggere har begynt å åpne seg mer for omverdenen. I dag satser kolonien en del på turisme, men da filmproduksjonsselskapet ønsket å filme scener fra kolonien, syntes innbyggerne enda at det var for sårt til at de kunne tillate det. Dermed ble Douglas' arbeid viktig for å beskrive livet inne i kolonoein, og Emma Watson har selv fått tilsendt og lest gjennom hele avhandlingen som Douglas har skrevet.

«Colonia»

Filmen «Colonia» er fremdeles under innspilling og er planlagt premiere er lagt til oktober 2015. Den blir regissert av den Oscarvinnende regissøren og i hovedrollene finner vi nevnte Emma Watson i tillegg til svensken Mikael Nyqvist, kjent fra blant annet «Mission: Impossible», og tyske Daniel Brühl, kjent fra «Good bye, Lenin!»

– «Colonia» forteller historien om Lena (Watson) og Daniel (Brühl), et tysk ungt par som får store problemer under det chilenske statskuppet. Daniel blir kidnappet og ender opp i den avstengte leiren Colonia Dignidad som styres av predikanten Paul Schäfer (Nyqvist). En intetanende Lena blir så medlem av kulten for å finne igjen Daniel, skriver produksjonsselskapet Majestic i sin omtale av filmen.

Informanter: Her er Marcela sammen med to av sine informanter, Rüdiger Schmidtke (til venstre) og Hilo Zeitner Bohnau. Foto: Foto: Privat
Freihaus: Dette er huset til Paul Schäfer der han bodde og gjennomførte gudstjenester. Foto: privat Foto: Foto: Privat
Folkemusikk: Den tyske kulturarven har stått sentralt blant koloniens innbyggere. Foto: Foto: Privat