Tromsømannen har vært eier i tromsørederiet siden TFDS-tiden. Som medlem av datidens styre, fikk Hansen kjøpe aksjer i selskapet. Han var også med på karusellen da det ble snakk om å utvide aksjekapitalen. På det meste eide Hansen nesten 5 millioner aksjer.

Overraskelse

Onsdagens nyhet om at Silk Bidco AS – eid av investeringsfondet TDR Capital, Home Capital AS (Petter Stordalen) og Periscopus AS (Trygve Hegnar) – vil kjøpe samtlige aksjer i Hurtigruten ASA, kom som en stor overraskelse på Odd Erik Hansen. Han fikk saken servert på vei hjem fra ferie i Spania.

– Jeg har alltid hatt tro på hurtigruten som selskap – spesielt etter at Hegnar gjorde sin inntreden. Også konsernsjef Daniel Skjeldam har bidratt positivt, konstaterer Hansen.

Solgte i vinter

Han har i mange år vært største Tromsø-eier i Hurtigruten ASA og inne på 20 på topp-listen blant de med flest aksjer. Men på senvinteren solgte tromsøinvestoren en stor eierpost.

– Jeg kvittet meg med rundt 3 millioner aksjer. Kursen lå på 4–5 kroner. I dag sitter jeg på 1,75 millioner aksjer – en post jeg kommer til å selge til oppkjøperne.

Tjent 20 millioner

Odd Erik Hansen anslår at gevinsten på hurtigruteaksjen vil ende på rundt 20 millioner kroner.

– Jeg har ikke finregnet, men kan slå fast at aksjen har vært fordelaktig. Men jeg skal innrømme at jeg tenkte på ytterligere nedsalg da børsen falt dramatisk for noen uker siden. Men det ble med tanken.

Hansen sier at han ikke angrer på salget i vinter:

– Jeg fikk en god gevinst ettersom de fleste aksjene ble kjøpt for én krone.

Støttet selskapet

Tromsømannen var en av flere som i sin tid gikk inn da rederiet hadde et skrikende behov for frisk kapital. Han hadde tro på konseptet og så muligheten i at Hurtigruten kunne få et løft.

– Jeg har også tro på det som nå skjer. Når de nye investorene satser så stort, ser de et potensial i Hurtigruten, sier Odd Erik Hansen.

SELGES: Et britisk selskap har lagt inn bud på Hurtigruten. Foto: Per Eliassen
STOREIER: Trygve Hegnar kjøpte aksjer for 500 millioner kroner og kan selge for en milliard kroner. Foto: Åserud, Lise