Helena Isaksson leverte gjennom sitt selskap Polyglott tolketjenester under sjakk-OL i sommer. Som kreditor har hun fått dekket 70 prosent av det hun har utestående, mens flere av hotellene fikk 80 prosent allerede før betalingsvaskene startet. Dette har fått svensken til å se rødt.

– Når jeg med sikkerhet vet at hotellene har fått sine 80 prosent, mener jeg at det er diskriminering av de øvrige kreditorene, sier Isaksson.

Føler seg snytt

I et krast brev til kommunens politikere og ledelse, skriver Isaksson at hun vil be både Bolsjoj-teatret og andre som gjør forretninger med Tromsø kommune om å be om forskuddsbetaling.

– Selv ante jeg ikke hvilken risiko som knyttet til sjakk-OL. Hadde jeg visst det jeg nå vet, ville jeg naturligvis bedt om forskudd selv. Jeg ønsker ikke at andre skal gå i den samme fella, sier Isaksson.

Hun snakker og skriver flytende russisk, og vil ikke nøle med å gjøre alvor av sine trusler.

– Jeg har også informert Kulturdepartementet, og det gleder meg å se at de nå har bedt om en redegjørelse for pengebruken til sjakkselskapet, sier Isaksson.

På krigsstien

Hun vil ikke gi seg før hun har fått det fulle beløpet selskapet har utestående.

– Jeg håpet at kommunestyret ville stemme for at Tromsø kommune dekker underskuddet, men slik ble det dessverre ikke, sier Isaksson.

Hun mener de som hevder at sjakk-rotet vil skade byens omdømme, har helt rett.

– Det er klart. Jeg er tilknyttet et stort nettverk av tolker i Europa, og jeg kommer til å advare også dem. Det er ufint å be kreditorene takke seg selv fordi de ikke ba om forskudd, sier Isaksson.

Uheldig

Det er veldig uheldig at vi rammes av dette, vi har ingenting med Tromsø kommune å gjøre. Vår avtale med Bolsjoj er en standard avtale om delvis forskudd, og vi har en god relasjon fra tidligere samarbeid med dem, sier festivaldirektør for Nordlysfestivalen, Øyvind Bakkeby Moe.

Den eneste tilknytningen Tromsø kommune har til Nordlysfestivalen, er som sponsor.

– De er kun en støttespiller for oss ved at de har gitt tilskudd, men er ingen juridisk part i forhold til Bolsjoj-teatret. Så her mener jeg hun bommer litt, sier Moe.

Konsekvens

Jens Ingvald Olsen i Rødt var blant de i kommunestyret som stemte for at kommunen skulle komme kreditorene i møte, og fremforhandle en løsning. Årsaken til dette ønsket var nettopp å beskytte kommunens gode navn og rykte.

– Det kan jo spørre seg hva Nordlysfestivalen og Bolsjoj har med dette å gjøre, for de har jo ingen tilknytning til kommunen, slik sjakkselskapet har. Men det som nå skjer er jo åpenbart en konsekvens av at Tromsø kommune ikke er villig til å gjøre opp for seg, sier Olsen.

- Absurd

Byråd Jonas Stein sier følgende om saken:

- Det er absurd å forsøke å skade festivalen som er en selvstendig stiftelse.

Sjakk OL - Børge og Herman Foto: Marius Hansen